Selyemzsinór Bidennek

Az egész pártra kiterjedő erőfeszítések közben, amelyek arra próbálták rávenni Bident, hogy szálljon ki a versenyből, Obama nagyrészt a pálya szélén maradt. Azon kívül, hogy egy támogató üzenetet tett közzé, amikor az elnök a múlt hónapban elbaltázta a Donald Trumppal folytatott vitát, Obama nem szólalt meg Biden nyilvánvaló kognitív hanyatlásával kapcsolatban, bár állítólag nem akadályozta meg barátját, George Clooney színészt abban, hogy a hónap elején egy véleménycikkben felszólítsa Bident, hogy lépjen vissza.

A magánéletben azonban Obama „mélyen belefeledkezett a Biden kampányának jövőjéről folytatott beszélgetésekbe” – jelentette csütörtökön a Washington Post, „több, a gondolkodásáról tájékoztatott személyre” hivatkozva.

Ezekbe a beszélgetésekbe állítólag beletartozott Nancy Pelosi volt házelnök is, aki Chuck Schumer szenátusi vezetővel együtt a hétvégén azt mondta Bidennek, hogy a CNN és az ABC News szerint nem remélheti, hogy novemberben legyőzheti Trumpot.

„Egyes beszélgetések során Obama… elmondta, hogy aggódik amiatt, hogy a közvélemény-kutatások távolodnak Bidentől, hogy Donald Trump volt elnök választási útja egyre szélesedik, és hogy az adományozók elhagyják az elnököt” – állította a Washington Post.

Obama a múlt havi vitát követő napokban beszélt Bidennel, mivel a kudarc után az ragaszkodott ahhoz, hogy nem lép vissza a választási versenytől. Biden azonban a későbbi szereplések során továbbra is zavarodottan viselkedett – egy alkalommal Kamala Harris alelnököt „Trump alelnöknek” nevezte -, és „Obama aggodalmai Biden jelöltségével kapcsolatban csak tovább mélyültek” – állította a Post.

Bár Obama szóvivője nem kívánta kommentálni a jelentést, a cikket a szakértők a volt elnök de facto nyilvános nyilatkozataként kezelik.

„Ez nem véletlenül jelent meg” – mondta csütörtökön Kayleigh McEnany, a Fox News kommentátora és a Fehér Ház korábbi sajtótitkára.

„Zöld utat adott – véleményem szerint, mint aki a sajtóban dolgozott – a tanácsadóknak, hogy ezt megosszák a Washington Posttal”.

Biden jelenleg karanténban van delaware-i otthonában, miután szerdán pozitív lett a Covid-19 tesztje. Mivel a következő napokban a nyilvános rendezvények már nem lesznek, Biden barátai és szövetségesei úgy vélik, hogy már a hétvégén visszavonja a jelöltségét – jelentette csütörtökön az Axios.

Elolvasom a cikket