Trükkök a ráncmentes arcért

Az, hogy kinél mikor jelennek meg az első ráncok, illetve, hogy mennyire lesz ráncos a bőre, nagyban függ a génektől, az életmódtól, a környezeti hatásoktól. Kutatások szerint a származás is meghatározó: a kaukázusi nőknél korábban láthatók az öregedés jelei, mint az afrikai, a kelet-ázsiai, illetve a latin nőknél.

Mellőzze a dohányzást!

Abbahagyni a dohányzást az egyik legjobb dolog, amit tehet az egészsége megóvása érdekében. A cigaretta ráadásul „bőrgyilkos” is, mert a nikotin a bőr felső rétegében lévő véredényeket beszűkíti, megnehezítve ezen a területen a véráramlást. Az oxigéncsökkenés miatt a tápanyagok nem jutnak el a bőrsejtekhez. Ráadásul a dohány olyan vegyi anyagokkal van töltve, amelyek károsítják a kollagént és az elasztint, tovább növelve a ráncok megjelenésének valószínűségét.

Kerülje a grimaszolást!

A nevetés, az önkéntelen grimaszolás elmélyítheti a mimikai ráncokat. Van, amin nem tud változtatni – a mosolygásról, nevetésről le ne mondjon! –, de megfigyelheti, hogy melyek azok a grimaszok, homlokráncolások, szemösszehúzások, amelyekről le tud szokni a bőre védelme érdekében.

Aludja ki magát!

Az alvás az egyik legbiztosabb módja a bőrvédelemnek. Alvás közben ugyanis a bőr „gyógyulási” üzemmódba kapcsol: a sejtek regenerálódnak, a kollagéntermelés és a véráramlás felgyorsul. Nincs olyan krém vagy eljárás, amely ezeket a pihentető órákat helyettesíthetné. És bár a legtöbb szakember a háton alvást javasolja, nem érdemes ezen aggódnia: egy éjszaka átlagosan 20-szor változtat pozíciót. Az azonban biztos, hogy a selyem párnahuzat kíméletesebb a bőrhöz, mint a pamut.

Gondoskodjon megfelelő napvédelemről!

Az UV-sugárzás bizonyítottan felelős a ráncok idő előtti megjelenéséért, illetve a ráncok mélyüléséért. Különösen igaz ez a szem körüli érzékeny területre, így a megfelelő, széles spektrumú napvédő krémen túl – amely véd az UVA- és az UVB- sugarak ellen is – viseljen napszemüveget, és ha szükséges, széles karimájú kalapot.

Használjon ránctalanító krémet!

Ma már sokféle készítménnyel küzdhet a ráncok ellen. Kulcsfontosságú összetevő a bőrápolásban például a retinol, amely segíti a kollagéntermelést, a hozzá hasonló peptidek, a rezveratrol, a hialuronsav, a C- és az E-vitamin. Válasszon a bőrtípusának megfelelő arcápoló készítményeket a nappali és éjszakai krémek, szérumok, szemránckrémek széles kínálatából.

Elolvasom a cikket