Új őszödi beszéd

2024. július 19. péntek. 6:0

Gyurcsány Ferenc, a magyar közélet örökzöldje, elpusztíthatatlan és kérlelhetetlen „rendszerellenzéke” besétált a bűnös független sajtó egyik oroszlánbarlangjába, a Telex szerkesztőségébe, s történelmi mélységekbe hatoló videóinterjút adott. Ebből kiderült, hogy a sajtó egy bizonyos része (a magát függetlennek mondó ellenzéki sajtó) őt politikai értelemben meg akarja ölni. Pusztán csak azért, mert ő Gyurcsány.

Rávilágított arra is, a személyével szemben felhozott „sok hazugság egyike”, hogy miatta van a Fidesz sok kétharmada. A Demokratikus Koalíció elnöke egészen odáig jutott okfejtésében, hogy az a politikus meg fog bukni, aki őket és Orbán Viktort egyszerre akarja majd leváltani. Neki ugyanis esze ágában sincs engedni azon elemzői, választói, a bűnös független sajtóban is hirdetett szirénénekeknek, miszerint távoznia kellene a közéletből, s esetleg – mint azt korábban megígérte – „kurvajó” könyveket írni a baloldal jövőjéről. Miután feleségét, Dobrev Klárát a gyászos európai parlamenti választás után árnyékkormányából visszahívta és brüsszeli emigrációba küldte, maga klasszikus módon, szószólóként tér vissza a politikai küzdelmek tűzvonalába, mint azt bejelentette. Mondván a baloldalt vissza kell erősíteni, amihez nem kevesebb, hanem több Gyurcsányra lesz szükség.

Mintha nem lenne sok az az egy is. Fletó interjúja mindenesetre felér egy második őszödi beszéddel. Világossá tette ugyanis, hogy a Fidesz-KDNP négy egymást követő kétharmadáért a DK-n kívül valamennyi ellenzéki szereplőt felelősség terheli, Bajnaitól az LMP két társelnökéig, Schiffer Andrásig és Szél Bernadettig, Vona Gábortól Márki-Zay Péterig. Mi több, a többiek konstruktív ellenzéki terepre készültek, így az autoriter kormánypártok egyedüli „rendszerellenzéke” a DK maradt. A félszívű ellenzéket pedig csak a parlamentbe jutás érdekelte, „Kádár parlamentjébe törekedtek.”

Gyurcsány kérlelhetetlen őszinteséggel szögezte le azt is, hogy a gyurcsányozás bűnbakképzés. A jövőben azonban a DK elnöke operatív módon is harcba száll a Demokratikus Koalíció élén a hazugságokkal szemben, „erős egymásra vigyázás lesz, kemény, éles és karakteresebb” értékalapú politika. Így aztán a riporternek arra a kérdésére, hogy egy ekkora bukás után, ami a DK-val az EP-választáson megesett, miért nincs vezetőcsere, azt felelte: „A felelősségvállalás nem a lemondás szinonimája!”

A történelembe a bukott kormányzásaival, a 2006-os szégyenletes rendőrterrorjával, az Európai Uniót és a magyar választókat is átverő – az őszödi beszédében beismert – gyalázatos hazugságaival bevonuló Gyurcsány Ferenccel ellentétben mi az elmúlt húsz évben gyökeresen más filmet láttunk. Olyan mozit, amelyben a vermet sziszifuszi politikai galádságokkal és trükközésekkel maga a Gyurcsány vezényelte DK ásta meg az anyatestnek, az MSZP-nek, később a korábban általuk lenácizott Jobbiknak is, a 2022 utáni dominanciaharcokban pedig a Momentumnak és a többi „szövetségesnek” is. Kis híján még Karácsony Gergely is ezen bukhatott volna el. A DK volt az a párt, amely 2022-ben cserben hagyta az „ellenzéki összefogást”, még fél szívvel sem állt Márki-Zay Péter mellett. A bukott kormányfő gyűlöletpolitikája szórt leginkább mérget a politikai közéletre. Az általa hirdetett európai egyesült államok lázálma sem érdekel már senkit. A szövetségesek kádereinek elszipkázása is viszályt szült.

Gyurcsány terveit egy friss kutatás cáfolja. Eszerint az ellenzéki szavazók alig egytizede érzi úgy, hogy kormányváltáshoz feltétlenül szükség van Gyurcsány Ferenc részvételére. A Medián felmérése alapján a DK szavazók többsége is a kormányváltás akadályának tartja Fletót. Az EP-választáson a DK-s listának a leggyengébb települési fideszes eredmény is megugorhatatlan volt. A Baranyában lévő Tengeriben a harmincöt szavazatból hét érkezett a közös baloldali listára. Ez a húsz százalék lett a legjobb települési eredményük.

Ezt boksznyelven KO-nak hívják.

Elolvasom a cikket