Versenylátogatás tömegközlekedéssel

MH/ MTI
2024. július 19. péntek. 17:57

A kiterjedt metró- és városi gyorsvasúthálózattal praktikusan el is lehet jutni az összes fővárosi és Párizs környéki helyszínre. A tájékozódást, az utazás megszervezését a különböző applikációk mellett jelzőtáblák segítik. A metróállomásokon a vonalak megállóinak ismertetésénél mindig jelzik, hogy egy-egy adott állomás közelében melyik olimpiai helyszín található, így akár ezek alapján is össze lehet állítani az útvonalat a tervezett célállomáshoz.

Nagyobb csomópontokon, például vasútállomásokon talajra felfestett rózsaszín vonallal is igyekeznek segíteni, amely azt jelzi, merre kell keresni egy-egy nagyobb vagy távolabbi olimpiai helyszínhez közlekedő járatot. A táblákon az állomások neve mellett jelölik az ott lévő ötkarikás létesítményt is, a szerelvényekben pedig szóban is tájékoztatják – a francia mellett angol és spanyol nyelven – az utazókat, hogy az adott állomásról milyen stadionba vagy sportcsarnokba lehet eljutni. Más kérdés, hogy nem feltétlenül evidens, hol érdemes a felszínre feljutni, illetve merre kell haladni, de ez a helyzet vélhetően javulni fog a rajtig.

Némi nehézséget jelent az is, hogy a nagyobb csomópontokban egy-egy nyíl jelzi ugyan, merre kell fordulni, de aztán sokáig nincs újabb jelzés, miközben már több irányba is lehetett volna menni.

A versenyhelyszínek most még körbe vannak kerítve, egyelőre építési területek, így több helyen nem látható, merről érkeznek majd a nézők, honnan a sportolók, melyik beengedő kaput használhatják az újságírók. A hátralévő pár napban azonban várhatóan minden a helyére kerül, és az építéshez használt eszközök eltűntetése, a díszítések, dekorációk kihelyezése után az útba igazító táblák is a helyükre kerülnek.

Elolvasom a cikket