A rák megelőzésében a mindennapi szokások megváltoztatása is segít

Annak ellenére, hogy a statisztikák ijesztő számokat mutatnak, sokan még most sem tudják, mit tehetnének az egészségük érdekében. Bármennyire tűnik is unalmasnak a valóban sokat ismételt egészséges életmód fogalma, az onkológusok szerint a rák megelőzése, vagyis a rák kockázatainak csökkentése felé vezető út egyik alapköve. Az alábbiakban egy onkológus tanácsait osztjuk meg önökkel, aki a mindennapi szokások megváltoztatásán túl a rák tüneteire is felhívja a figyelmet, és azt is elmondja, mitől nőhet a rák kockázata.

Amit a rák megelőzése érdekében az onkológus szerint meg kellene tennie:

Leszokás a dohányzásról

Az egyik brit onkológiai klinika tüdőrákos betegeket kezelő orvosa szerint az egyetlen biztonságos mennyiség, ha a cigaretta a kérdés, a nem dohányzás, tekintve, hogy a nikotin hamar függőséget okoz. Az onkológus szerint a tüdőrákos betegek fájdalmai megmutatják, hogy a dohányzás milyen pusztító következményekkel járhat, ugyanakkor nemcsak a tüdőt gyilkolja.

Az egészséges testsúly megőrzése, a testsúly karbantartása

Hasnyálmirigyrákos, epeúti és májrákos betegeket kezelő orvos állítja, hogy az általa látott májrákos esetek nagyjából 70 százaléka az elhízáshoz kapcsolódik. De a prosztatarák legnagyobb életmódbeli tényezője is a testsúly: a túl sok zsír, túl sok hús, túl sok szénhidrát, a szükségesnél több kalória fogyasztása, bármi, ami túlsúlyt és nagy hasat eredményez, növeli a kockázatot. Ugyanezt állítja több szakember a vastagbélrákos megbetegedések esetén is.

A húsfogyasztás csökkentése

A bélrákos esetek becslések szerint 13 százaléka a túl sok feldolgozott vagy vörös hús fogyasztásával függ össze, nem véletlen, hogy az orvosok egy része nem eszik vörös húst, és összességében is csökkentette a húsfogyasztását. Ezzel együtt nincs róla szó, hogy mindenkinek húsmentesen kellene étkeznie, az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozás a cél, amibe belefér a hús, és néha egy kis nassolnivaló is.

Ultra-feldolgozott ételek elkerülése

Az onkológusok a rostdús, egészséges, feldolgozatlan élelmiszerek fogyasztását javasolják. Maguk is elsősorban kistermelőktől vásárolt zöldségeket, gyümölcsöket és a hentesboltból vásárolt húst részesítik előnyben. Nem állítják, hogy sosem esznek feldolgozott ételeket, de csak nagyon ritkán, mivel azok is növelik a rák kialakulásának kockázatát.

Alkoholfogyasztás mérséklése

Noha a dohányzás és az elhízás az orvosok szerint nagyobb kockázattal jár, az alkoholfogyasztást is érdemes csökkenteni vagy kiiktatni az életünkből. Egy pohár borból talán még nem lehet baj, bár ezt biztosan senki nem állíthatja, és nem is állítja.

Ne hagyja ki a szűrővizsgálatokat

Hajlamosak vagyunk kihagyni a mammográfiát és a méhnyakszűrést is, a kellemetlenségükre hivatkozva, és a férfiak sem szívesen járnak prosztatavizsgálatra, a vastagbélszűrés pedig mindannyiunk rémálma. Nemcsak a vizsgálattól félünk, hanem az eredménytől is, pedig az onkológusok szerint a naponta elvégzett szűréseknek csak töredéke jelez problémát, és ha mégis, a rendszeres szűrések miatt akkor is még időben elkapott, még könnyen kezelhető betegségről van szó.

Bármilyen tünet esetén orvoshoz kell fordulni

Vérzés, állandó köhögés, hasmenés, csomók észlelése a test bármely területén, vizeletproblémák és bármi, ami szokatlan, orvosért kiált. Lehet, hogy semmi vagy valami egészen egyszerű és kis probléma áll a háttérben, de az is lehet, hogy nagyobb a baj, ezért inkább gyakrabban látogassa meg a háziorvost, mint hogy elbagatellizáljon egy halálos kórt.

A testmozgásnak is fontos szerepe van a rákmegelőzésben

Ahogy öregszik az ember, úgy lesz egyre nagyobb szerepe a testmozgásnak az egészség megőrzésében. A gyorsaság helyett a kor előrehaladtával a kitartásra érdemes összpontosítani. A szakemberek szerint hetente hatszor egy óra intenzív séta, kocogás, de bármilyen sport nem csak a rákmegelőzésben játszik szerepet, de erősíti az izmokat, a csontokat és a szívet is, ugyanakkor jót tesz a mentális egészségnek is.

A bőrrák megelőzésében elengedhetetlen a napsugárzás elleni védelem

Manapság már senki nem feküdhet ki a rétre napozni, legalábbis nem büntetlenül. A magas fényvédőfatorú napvédő készítmény használata mellett sem érdemes hosszabb ideig kitenni a bőrt a napsugárzásnak, aki mégis napra kényszerül, napvédő sapkát és napszemüveget is viseljen.

Meg kell tanulni kezelni a stresszt

A stressz önmagában nem okoz rákot, de a folyamatos stressz növelheti annak kockázatát. Közvetlen kockázatot a kettő között ugyan még nem mutattak ki, szakemberek azt mondják, hogy látva, hogy a központi idegrendszer hogyan változtatja meg az immunrendszert, és hogyan kommunikálnak oda-vissza az immunsejtek a központi idegrendszerrel, elképzelhető, hogy van közöttük funkcionális kapcsolat. A következő másfél évtizedben több erre irányuló vizsgálatot is terveznek.

A genetikai kockázat sem elhanyagolható

A prosztatarákok körülbelül hét százaléka genetikai eredetű, a BRCA génmutáció összefüggésbe hozható a mellrákkal és a prosztatarákkal is. Ez 400 emberből csak egynél mutatható ki, ám ha egy férfinak van olyan rokona, aki fiatalon prosztatarákban halt meg, fontos, hogy 50 éves kortól néhány évente elvégeztesse a prosztata-specifikus antigén vizsgálatot. A BRCA1 vagy BRCA2 génhiba kockázata sokkal nagyobb a mell- és petefészekrák esetében, ezért a rendszeres szűrések ilyen esetekben különösen fontosak.

Elolvasom a cikket