A torma egy évelő növény, amelyet széles körben használnak a főzésben és a gyógyászatban. Gazdag C-, B1-, B2-, PP-vitaminban, káliumban, kalciumban, foszforban, vasban és más hasznos anyagokban – írja a news.ru.
Ne felejtsük el azonban, hogy a torma a gyomor és a belek nyálkahártyájának irritációját okozhatja, ezért nem ajánlott emésztőrendszeri betegségekben szenvedőknek. A rizs, a torma ellenjavallt terhes és szoptató nőknek, valamint négy év alatti gyermekeknek.
A torma előnyeinek maximalizálása érdekében mértékkel kell fogyasztani. A legjobb, ha fűszerként adjuk hozzá különböző ételekhez. Például mártások, öntetek, pácok készítéséhez, vagy egyszerűen hús- és halételekhez tálaljuk.
Anastasia Timoshchenko gasztroenterológus elmondta, hogy a torma sok antibakteriális tulajdonságokkal rendelkező esszenciális anyagot, úgynevezett fitoncidokat tartalmaz. Szavai szerint a népi gyógyászatban régóta használják, többek között akut légúti fertőzések és köhögés kezelésére.