A „világ legrövidebb IQ-tesztje” mindössze három kérdésből áll

A CRT-t a Yale Egyetem professzora, Shane Frederick alkotta meg 2005-ben, és három matematikai alapú kérdésből áll, amelyek célja, hogy felmérje a zsigeri reakcióiját a racionálisabb gondolkodási folyamataival szemben.

A kérdések:

1. Egy ütő és egy labda összesen 1,10 dollárba kerül. Az ütő egy dollárral többe kerül, mint a labda. Mennyibe kerül a labda?

2. Ha öt gépnek öt percbe telik öt lábos elkészítése, mennyi időbe telne 100 gépnek 100 lábos elkészítése?

3. Egy tóban van egy liliomfolt. A folt mérete minden nap megduplázódik. Ha 48 nap alatt a folt beborítja az egész tavat, mennyi időbe telik, amíg a folt a tó felét beborítja?

Első pillantásra ezek a kérdések hihetetlenül egyszerűnek tűnhetnek, de van valami fontos, amit nem szabad elfelejteni. Frederick kifejezetten azért alkotta meg őket, hogy lássa, mennyire tudja figyelmen kívül hagyni az intuícióját – más szóval az első választ, ami eszébe jut -, és helyette óvatosabb, analitikusabb megközelítést alkalmazni.

Bár a CRT fő mércéje az, hogy hány kérdésre tud helyesen válaszolni, de ha jól teljesít, és gyorsan eljut a helyes válaszhoz, akkor valami mással is büszkélkedhet.

A válaszok

1. Öt cent – Azt mondta, hogy 10 cent? Frederick erre számított, de egy ötcentes labda plusz egy 1,05 dolláros ütő valóban a bűvös 1,10 dollárt adja. Frederick CRT-t vizsgáló tanulmánya szerint a tesztet elvégző 3428 ember közül azok, akik 10 centet válaszoltak, „szignifikánsan kevésbé türelmesnek” bizonyultak, mint azok, akik helyesen válaszoltak.

2. Öt perc – Az intuitív válasz az lenne, hogy folytassuk a mintát, 100 perc 100 gépnek 100 lábos elkészítésére. Közelebbről megvizsgálva, minden egyes gép öt percet vesz igénybe; ezt 100 gépre felskálázva mindegyik még mindig csak öt percet vesz igénybe.

3. 47 nap – A legvalószínűbb rossz válasz itt a 24 nap, az ösztönös válasz az, hogy a napok számát megfelezzük, mert a liliomfolt által lefedett terület nagyságát megfelezzük. Ha azonban a folt mérete minden nap megduplázódik, az azt jelenti, hogy 48 nap előtt csak egy nappal volt fele akkora, tehát a válasz 47 nap.

Megnyugtatásképpen, a Harvard Egyetemen a tesztelteknek mindössze 20 százaléka, a Princeton Egyetemen 26 százaléka, az MIT-n – a világ legrangosabb akadémiai intézményei közül – pedig 48 százaléka adta meg mindhárom választ helyesen.

Elolvasom a cikket