Az elpusztíthatatlan fekete medve

A vacsora menüjén feketemedve-kebab szerepelt; a medvét büszkén vadászta le és gyűjtötte be az egyik résztvevő egy hetekkel korábbi, kanadai kiránduláson. De ami ezután történt, arra senki sem számított.

A levadászott fekete medve húsát, mint zsákmányt fagyasztva tartották, ahogy azt a vadász vezetője tanácsolta Saskatchewan északi részén. Ám amikor a „finomságot” kiolvasztották, majd megfőzték és tálalták az Egyesült Államokban, nem csak medve került a résztvevők tányérjára. Apró, láthatatlan élősködők is „csatlakoztak” a vacsorához.

Néhány nappal később a vacsorát elfogyasztók influenzaszerű betegség tüneteit kezdték mutatni.

A résztvevők közül háromnak viszonylag enyhe tünetei voltak, amelyek maguktól elmúltak. Három másik ember azonban kórházba került.

Az egyik szerencsétlenül járt családtag (egy 29 éves férfi) négyszer kért orvosi segítséget, és kétszer tért vissza a kórházba lázzal, súlyos izomfájdalmakkal, valamint a szeme körüli duzzanattal és megemelkedett fehérvérsejtszámmal. Ám a második egészségügyi kivizsgálása sem vezetett eredményre, és az orvosok értetlenül álltak a tünetek előtt, amikor elárulta, hogy medvehúst evett. Ez a felismerés egy új vizsgálatot indított el. Az Egyesült Államok Betegségellenőrzési és Megelőzési Központja (CDC) mintát kapott a család fagyasztott medvehúsából, amelynek egy részét még nem főzték meg.

Mikroszkóp segítségével a kutatók mozgó fonálféreglárvákat találtak, amelyek még 110 nap után is ott tekergőztek a medvehúsban.

A genetikai vizsgálat megerősítette, hogy Trichinella nativa rejtőzött a húsban, amely egy olyan parazita, ami nagymértékben ellenáll a fagyasztásnak, és általában vaddisznóban, rókában, rozmárban és medvében fordul elő.

Az emberi fertőzések általában ritkák; az Egyesült Államokban 2010 óta évente átlagosan mindössze húsz trichinózisos esetet jelentettek. A több személyt is érintő járvány kitörése meglehetősen szokatlannak számít.

Négy héttel a tünetek kezdeti megjelenése után a dél-dakotai családi összejövetel mind a hat tagját tesztelték trichinózisosra.

A szakemberek csak kettő esetben kaptak pozitív eredményt, de négy másik személyt valószínűsíthető esetnek tekintettek, mivel a szakértők szerint megfeleltek a klinikai és járványügyi kritériumoknak.

A laboratóriumi megerősítés kihívást jelenthet az antitestvizsgálat korlátozott érzékenysége miatt a betegség korai szakaszában – magyarázták a CDC kutatói a ScienceAlert online tudományos portálnak.

Jó hír azonban, hogy mindhárom beteg, aki a medvehús elfogyasztása után kórházba került, trichinózisra irányuló kezelést kapott és azóta felépült. Érdekesség, hogy a CDC vizsgálata szerint a nyolc megkérdezett családtag közül hatan csak zöldséget ettek az összejövetelen, medvehúst nem. A CDC szakértői azt gyanítják, hogy a felszolgált zöldségeket a főzési folyamat egy bizonyos pontján szennyezhette a hús.

Úgy tűnik, hogy a húst kezdetben véletlenül nyersen tálalták, állítólag azért, mert az sötét színű volt, és a családtagok számára nehéz volt vizuálisan megállapítani az „átsütöttségi fokot”. Miután a család néhány tagja elkezdte enni a húst, és észrevette, hogy az nem sült át eléggé, azt újra megfőzték, mielőtt újra felszolgálták volna – olvasható a CDC jelentésében, amely szerint ekkor már túl késő lehetett.

A történet – bár kétségtelenül szokatlan – jó emlékeztető mindazoknak, akik vadhúst fogyasztanak: nem minden parazita pusztul el a fagyasztóban vagy a felületes sütés során. A CDC friss jelentése szerint „a vadon élő állatok húsát fogyasztó személyeknek tisztában kell lenniük azzal, hogy a megfelelő főzés az egyetlen megbízható módja a paraziták elpusztításának, és hogy a fertőzött hús „keresztszennyeződhet” más élelmiszerekkel is”.

Elolvasom a cikket