Az ókori Rómában a gyógykezelések egyszerre voltak borzalmasak és időnként rendkívül hatékonyak

A rómaiak úgy hitték, hogy a betegségeket és a természeti katasztrófákat az istenek rendelik el. Így az előírt gyógymód gyakran imák, áldozatok és pogány rítusok kombinációja volt. Mégis, egyes orvosok rendkívül bonyolult műtéteket hajtottak végre, sok beteget megmentve. Galen volt messze a leghíresebb orvos a római világban. Számos olyan műtétet hajtott végre, amelyet csaknem 2000 évig nem ismételtek meg, beleértve az agy- és szemműtéteket is.

A római sebészek számos olyan eszközt használtak, amelyek figyelemre méltó hasonlóságot mutatnak a mai műszereink némelyikével. A sebészi műtétekhez használták a szikéket, fecskendőket és csontfűrészeket. Ezeket olyan speciális kézművesek készítették, akik el tudták érni a sebészi eszközökhöz szükséges finom részleteket és éleket.

Egy új tanulmányukban az Exeteri Egyetem kutatói új megvilágításba helyezték a római sebészek által több mint 2000 évvel ezelőtt Nagy-Britanniában használt néhány orvosi eszközt. A legmodernebb régészeti technikák és egy CT-szkenner segítségével hat eszközt vizsgáltak meg, köztük egy bronz szike nyelét, két sebészeti szondát, egy kanalat és két tűt.

A szakma eszközei

Azokat az eszközöket, amelyek a Devon and Exeter Medical Heritage Trust (DEMHT) birtokában vannak, eredetileg 125 évvel ezelőtt tárták fel egy londoni Walbrook folyóban lévő lelőhelyen. A kutatáshoz különösen a CT-szkenner bizonyult hasznosnak, amely lehetővé tette a tudósok számára, hogy a korrodált felületek alá lássanak mindazon évek alatt, amíg az eszközök a sárban voltak eltemetve.

Az új technológiák lehetővé teszik számunkra, hogy újszerű és izgalmas módon vizsgáljuk az ősi tárgyakat, és sokkal többet tudunk meg a tervezésükről és a gyártásukról, a képességeikről és a használatukról – mondta Rebecca Flemming professzor az Exeteri Egyetemről.

„Ebben az esetben jól látható, hogy mekkora figyelmet fordítottak annak a foglalatnak a megmunkálására, ahol a vas szike pengéjét eredetileg a bronz nyélbe illesztették. Ezek az apró tekercsek egyszerre szépek és funkcionálisak, megkönnyítve a kopott pengék cseréjét a műszer élettartama alatt.”

A sebészek ezeket az eszközöket különböző orvosi beavatkozásokhoz használták. A szike nélkülözhetetlen volt a műtétekhez és a vérképzéshez. A kanállal valószínűleg gyógyszereket kevertek, míg a tűket kötszerek varrására használhatták.

A római sebészek eszköztára azonban ennél sokkal szélesebb volt. 2023-ban a magyarországi régészek két fából készült ládát találtak egy Budapesttől mintegy 35 mérföldre fekvő Jászberény melletti nekropoliszban. A ládákban foghúzó csipeszek, valamint a gyógyszerek keverésére, kimérésére és alkalmazására szolgáló edények voltak. A ládákban három rézötvözetből készült szikét is találtak, amelyeket levehető acélpengékkel láttak el, és római stílusban ezüsttel intarziáztak.

Elolvasom a cikket