C-vitaminban gazdag ételek

Kaufmann Angéla
2024. július 21. vasárnap. 5:37

De hogyan gondoskodjunk arról, hogy elegendő C-vitaminhoz jussunk? Ennek egyik módja a C-vitamin pótló készítmények, de a táplálkozási szakértők azonban azt javasolják, hogy mindig jobb a megfelelő ételeket enni kiegyensúlyozott étrenden keresztül.

A C-vitaminban gazdag ételeket könnyű beilleszteni az étrendbe, köszönhetően a különféle ízletes gyümölcsöknek és zöldségeknek. Flavonoidokat is tartalmaznak, amelyek segítenek a szervezetben felszívni ezt az alapvető tápanyagot. Sőt, a friss, szezonális gyümölcsök és zöldségek napi étrendünkben történő bevitelének növelése számos előnnyel jár, nemcsak bőrünk, hanem általános egészségi állapotunk szempontjából is.

A C-vitamin előnyei

– Erőteljes antioxidáns hatású és megakadályozza a sejtek öregedését.

– Erősíti az immunrendszert, megvéd minket a szezonális betegségektől.

– Elősegíti a vas felszívódását a belekben, és hozzájárul a vörösvértestek termeléséhez.

– Jótékony hatással van a szív- és érrendszer egészségére, és védi a hajszálereket.

– Fenntartja az egészséges kötőszöveteket, felgyorsítja a sebgyógyulást, és megakadályozza a vérzést.

– Részt vesz bizonyos neurotranszmitterek és hormonok, például a szerotonin szintézisében, és támogatja az idegrendszert.

Lássuk a C-vitaminban gazdag élelmiszereket:

Csípőspaprika: A vörös chili igazi C-vitamin bomba: 100 mg ilyen fűszeres zöldségből körülbelül 229 mg-ot tartalmaz. Ezenkívül jelentős adag A-vitamint is tartalmaznak (amelynek helyi változata a retinol), amely öregedésgátló hatással rendelkezik a bőrön.

Fekete ribizli és egyéb bogyók: A bogyós gyümölcsök, különösen a fekete ribizli, amelyek adagonként körülbelül 180 mg-mal büszkélkedhetnek, bőséges C-vitamin-források. Válassza őket a napi rutinjába úgy, hogy reggeli turmixokba vagy görög joghurttal keveri, vagy tápláló snackként fogyasztja mandulával párosítva.

Fodros kel: A fodros kel és az avokádó salátákat az egészséges táplálkozás megtestesítőjeként tisztelik. C-vitaminban gazdag, 100 grammonként 120 mg-ot biztosít, így ez a zöldség salátákban, tápanyagban gazdag gyümölcslevekben és turmixokban használható, hogy maximalizálja egészségügyi előnyeit.

Kivi: A Kínából származó és mára világszerte elérhető kivi kivételes C-vitaminforrás, 100 grammonként körülbelül 85 mg-mal büszkélkedhet. A kivi vitamintartalmán túl E-vitamint, kalciumot és káliumot is tartalmaz. Az oldható és oldhatatlan rostok optimális keveréke, valamint az enzimek elősegítik az egészséges emésztést és a bélrendszeri áthaladást.

Kelbimbó: Ezek a mikrokáposzták a bőr számára jótékony tápanyagok erőgépei: béta-karotint, A-vitamint, E-vitamint és a kollagénszintézishez nélkülözhetetlen C-vitamint tartalmaznak. Ezekből a zöldségekből 100 gramm 85 mg C-vitamint tartalmaz.

Eper: Ha rajong az eperért, itt van még egy ok, hogy kényeztesse magát: gazdag C-vitaminban. Csak egy csésze négy-öt közepes eper körülbelül 49 mg-ot biztosít ebből az alapvető tápanyagból. Dobja bele őket görög joghurtba, turmixokba vagy fagyassza le, hogy egész évben élvezhesse.

Elolvasom a cikket