Egyes zöldségek nikotint tartalmaznak

Egyes zöldségek nyomokban nikotint tartalmaznak. Bár a nikotin olyan vegyi anyag, amely nagy adagokban erősen addiktív és veszélyes lehet, a zöldségekben való előfordulása minimális, és nem okoz függőséget vagy egészségügyi problémákat, írja a parameter.sk.

A nikotinmentes termékeket gyártó svéd Haypp cég kijelentette: „A legtöbb nikotint tartalmazó élelmiszer a liliomfélék családjából származik (ezeket nevezik éjjeli gyomnövényeknek is)”. Ebbe a csoportba tartozik a padlizsán, a paradicsom, a zöldpaprika vagy a burgonya. „Ezekben a növényekben a nikotintartalmat mikrogrammokban (µg) mérik; egy millió µg egy grammnak felel meg” – idézte a Topky a cég illetékeseinek szavait..

A paradicsom megközelítőleg 7,1 µg/gramm nikotint tartalmaz, és ennek az anyagnak a koncentrációja az érés során csökken. A zöldpaprika a második helyen áll 7,7 és 9,2 µg/gramm közötti tartalommal, és a burgonya általában körülbelül 15 µg/gramm körüli mennyiséget tartalmaz ebből az alkaloidból. Koncentrációja a burgonyában körülbelül 52 µg/grammra nőhet, ha összetörjük. Abban az esetben, ha még zölden használjuk fel őket, körülbelül 42 µg/gramm lehet bennük. A karfiol körülbelül 16,8 µg/grammot tartalmaz, annak ellenére, hogy nem tartozik a keresztesvirágúak családjába. A padlizsánban 100 µg/gramm van belőle.

Haypp szerint a zöldségek csak „nyomokban” tartalmazzák ezt az alkaloidot, és nem okoz káros hatásokat még rendszeres fogyasztás során sem. Például több mint 10 kilogramm padlizsánt kellene megennünk ahhoz, hogy ugyanannyi nikotint kerüljön a szervezetünkbe, mint amennyi egy cigarettában van.

Elolvasom a cikket