Energiaitalok keverése alkohollal?

Sok fiatal még serdülőkorában kezd alkoholt fogyasztani, amikor még nem lépte át a 18 éves korhatárt. Ez már önmagában is probléma, de még rosszabb megoldás az alkohol és az energiaitalok keverése. Ezek nagy mennyiségű koffeint, cukrot és egyéb stimulánsokat (pl. taurin, guarana) tartalmaznak, amelyek célja az energia, az éberség és a fizikai teljesítmény növelése. Ez azonban csak átmeneti előny, amely káros lehet a szívre.

Most a Cagliari Egyetem és a Catania Egyetemkutatói kimutatták, hogy a népszerű „energizálószerek” alkohollal való keverése hosszú távon a kognitív funkciókban is problémákat okozhat. A patkányokon végzett vizsgálat nem hagy kétséget afelől, hogy az ilyen italok károsak az agyra – olvasható a Neuropharmacology című folyóiratban.

Az alkohol és az „energizáló” nem a legjobb kombináció

A Dr. Francesca Biggio által vezetett csoport patkányokon végzett vizsgálatot, amely alkohollal, energiaitalokkal és energiaitalokkal kevert alkohollal szimulálta a tivornyázást.

A tanulmány szerzői a rágcsálókat véletlenszerűen négy kísérleti csoportra osztották, és különböző, a mértéktelen ivásnak megfelelő ingereknek vetették alá őket. A 28. naptól kezdve a kutatók egy csövet helyeztek közvetlenül a patkányok gyomrába, hogy beadják a kísérleti anyagot. Ezt az eljárást addig folytatták, amíg az állatok 37 naposak nem lettek.

A patkányok egyik csoportja másfél-két emberi erős alkoholos italnak megfelelő mennyiségű alkoholt kapott. A második csoport Red Bull energiaitalt kapott, olyan mennyiségben, amely két doboz embernek megfelelő mennyiségnek felel meg. A harmadik csoport Red Bull-lal kevert alkoholt kapott. A negyedik csoport volt a kontrollcsoport, amely csapvizet kapott.

Az eredmények azt mutatták, hogy a kizárólag energiaitalt kapó csoport hajlamosabb volt az összes többi csoportnál aktívabbnak lenni, de rosszabbul teljesítettek egy olyan tesztben, amelyben új tárgyak felismerését kellett megoldaniuk. Más viselkedési tesztek is mutattak változásokat az életkorral, de nem volt különbség a más italokat kapó csoportok között.

További elemzések azt mutatták, hogy a Red Bull-lal kevert alkoholt kapott patkányoknál 40 napos korban megnőtt, de 60 és 90 napos korban csökkent a szinaptikus plaszticitás. Ez azt jelzi, hogy az alkohol és az „energizáló” keveréke átmenetileg javítja az idegi működés bizonyos aspektusait, de hosszú távon komoly károkat okoz.

Dr. Francesca Biggio szerint: „Az eredmények azt mutatják, hogy az energiaitalokkal kevert alkohol folyamatos adagolása molekuláris szinten adaptív változásokat idéz elő a hippokampuszban, amelyekhez elektrofiziológiai és viselkedésbeli változások társulnak, amelyek serdülőkorban alakulnak ki, és még a felnőtt állatokban is kimutathatók. Összességében a tanulmány azt jelzi, hogy a serdülőknél az ilyen keverékek folyamatos fogyasztása olyan szokást jelent, amely tartósan befolyásolhatja a hippokampusz plaszticitását.

Az eredmények azt sugallják, hogy az energiaitalokkal kapcsolatos egészségügyi aggályok jogosak.

Elolvasom a cikket