Érdemes rendszeresen szotyizni

Szirtes Györgyi
2024. július 20. szombat. 7:59

A napraforgómagot salátákba lehet beépíteni és nyersen is fogyasztható. Csíráztatása növeli a rendelkezésre álló fehérje és esszenciális aminosavak mennyiségét, ami fontos növényi alapú fehérjévé és saláták és szendvicsek nagyszerű kiegészítőjévé teszi.  

A napraforgót először i. e. 3000-ben háziasították az indián törzsek Észak-Amerika-szerte. Sokféleképpen használták, többek között lisztté őrölték, és süteményekhez és kenyérhez használták, de olajat is préseltek belőle. A napraforgónak más felhasználási területei is voltak, például textilanyagként, testfestésként, sőt, gyógyszerként is alkalmazták. 

A napraforgómagok fogyasztásának növelése a teljes kiőrlésű gabonafélékkel, diófélékkel és hüvelyesekkel együtt a szívbetegségek alacsonyabb kockázatával jár. Emellett csökkenti a „rossz” koleszterinszintet és a vérnyomást. Ennek oka, hogy a napraforgómag jelentős mennyiségű rostot tartalmaz, amely segít az artériák eltömődésének feloldásában és a „rossz” koleszterin kiürítésében a vérből.

Nagyon sok E-vitamint tartalmaz, ami egy immunitásunk szempontjából fontos vitamin. Egy nemrégiben készült tanulmány szerint az E-vitamin fokozza a T-sejtek működését azáltal, hogy csökkenti a T-sejteket elnyomó faktorok termelését. A T-sejtek immunrendszerünk bérgyilkosaként működnek, ők keresik és pusztítják el a fertőzött és rákos sejteket.

A napraforgómag tele van összetett szénhidrátokkal, amelyek megemésztése hosszabb időt vesz igénybe a szervezetünk számára, ezért a vércukorszintünk nem ugrik meg azonnal egy étkezés után, hanem egyenletesen emelkedik. Ez különösen fontos a cukorbetegek számára, akik megpróbálják szabályozni a vércukorszintjüket.

Magas foszfortartalmú, ami segít az erős csontok és fogak megőrzésében és maximalizálja a kalcium csontépítő potenciálját.

A napraforgómag magnéziumban gazdag, ami szükséges az idegrendszer megfelelő működéséhez.

A szelén, egy másik ásványi anyag, amely nagy mennyiségben található a napraforgómagban, szintén erős antioxidáns. A szelén harcol a szervezetünkben az oxidatív stressz ellen, ami az oxidáns és antioxidáns szintek egyensúlytalanságát jelenti.

A napraforgómagnak nagyon magas a foszfortartalma is, ami a második leggyakoribb ásványi anyag, amely a testünkben található, és testsúlyunk.  A napraforgómagnak magas a réztartalma is, amely a vassal együtt segít a vörösvérsejtek kialakításában, és a mangánnal együttműködve javítja a csontok ásványi sűrűségét.  

A napraforgómagban sok a pantoténsav, más néven B5-vitamin. A pantoténsav esszenciális vitamin, mivel részt vesz a szervezetünkben a zsírsavszintézishez és -lebontáshoz nélkülözhetetlen

Egy negyed csésze napraforgómag akár 14 g rostot is tartalmazhat. A rost egy nem emészthető szénhidrát, amely lehet oldható vagy oldhatatlan. Az oldható rostok csökkenthetik a koleszterinszintet és a vérnyomást is.

Ráadásul magas E-vitamin-tartalmúak is, aminek köszönhetően öregedésgátló tulajdonságokkal rendekezik, különösen a bőr rugalmasságát javítja. 

Elolvasom a cikket