Fehér Ház: Nincs kizárva az orosz terület elleni támadások korlátozásának feloldása

Sullivan pénteken a coloradói Aspen Security Forumon beszélt. Arra a kérdésre, hogy Washington nyitott-e az amerikai fegyverek ukrajnai használatára vonatkozó „szélsőséges korlátozások” enyhítésére, nem zárt ki semmit.

„Ahogy a háború fejlődött, úgy változott a támogatásunk is – mondta Sullivan. – Nem tudok határozott választ adni erre a kérdésre a jövőre vonatkozóan.”

A Fehér Ház állítólag május végén engedélyt adott Kijevnek arra, hogy az amerikai rakéták egy részét a Harkov környéki határon túli katonai célpontok támadására használja.

„A körülmények megváltoztak. Oroszország valójában új offenzívát indított közvetlenül a határ túloldalán, Harkov felé, és a józan ész azt diktálta, hogy Ukrajnának képesnek kell lennie visszalőni erre az offenzívára” – magyarázta Sullivan.

Hozzátette azonban, hogy Joe Biden elnök „politikája az Oroszországba irányuló nagy hatótávolságú csapásokkal kapcsolatban eddig nem változott”.

Korábban ugyanerre a kérdésre Antony Blinken amerikai külügyminiszter azt mondta, hogy Washingtonban „folyamatban van egy beszélgetés” a Kijevre vonatkozó korlátozások enyhítéséről, de további részletekkel nem szolgált.

Volodimir Zelenszkij „őrültségnek” minősítette a nyugati korlátozásokat, azt állítva, hogy Ukrajnának bárhol le kellene csapnia Oroszországban.

„Engedélyeztük Zelenszkijnek, hogy amerikai fegyvereket használjon Oroszország közeli határvidékein. Ha lehetősége lenne arra, hogy csapást mérjen Moszkvára, csapást mérjen a Kremlre, annak lenne értelme? Nem, nem lenne” – mondta Biden a múlt héten egy washingtoni sajtótájékoztatón.

Június végén egy amerikaiak által szállított ATACMS rakéta kazettás lőszerrel csapott le a krími Szevasztopol közelében lévő tengerpartra, legalább négy ember, köztük két gyermek életét kioltva, és több mint 150-et megsebesítve. Oroszország közölte, hogy közvetlenül az Egyesült Államokat teszi felelőssé az „előre megfontolt terrorista” támadásért.

Vlagyimir Putyin elnök agresszióhoz közeli támadásnak minősítette a nyugatról szállított fegyverekkel végrehajtott ukrán támadásokat orosz területen belül. Arra is figyelmeztetett, hogy Moszkva aszimmetrikus válaszlépéseket tehet, és fejlett fegyverekkel látná el az USA-val ellenséges államokat vagy csoportokat.

Elolvasom a cikket