Ha éjszakánként a számítógép előtt dolgozik, növeli a cukorbetegség kialakulásának kockázatát

A 2-es típusú cukorbetegség egy krónikus betegség, amely befolyásolja a szervezet inzulinfelhasználásának módját. Hosszú évek alatt alakul ki, nehezen kezelhető, és általában olyan életmódbeli tényezőkkel függ össze, mint a mozgásszegény életmód és az elhízás. De ennél többről van szó.

A Flinders Egyetem kutatói összefüggést találtak az éjszakai fényexpozíció és a 2-es típusú cukorbetegség kockázata között, amelynek részleteiről a The Lancet Regional Health – Europe című folyóiratban számoltak be.

Andrew Phillips, az Orvosi és Közegészségügyi Főiskola adjunktusa elmondta: „Az éjszakai fényexpozíció megzavarhatja az éjszakai ritmusunkat, ami az inzulinelválasztás és a glükózanyagcsere megváltozásához vezethet. Ezek viszont befolyásolják a szervezet vércukorszint-szabályozási képességét, amely végső soron a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásához vezethet.

Az éjszakai számítógép előtti ülés növeli a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát

A kutatók a UK Biobank adatai alapján 84 790 olyan személy adatait használták fel, akik 2013 és 2016 között egy héten át fényérzékelőket viseltek a csuklójukon, majd kilenc évvel később értékelték állapotukat. A tudósok kimutatták, hogy az éjszakai fényexpozíció akár 67 százalékkal is növelte a későbbi cukorbetegség kialakulásának kockázatát! Azt is megerősítették, hogy a kockázat a mesterséges testforrás előtt töltött idővel nő, és ez független a nappali viselkedésünktől.

Lehet, hogy valaki megfelelően étkezik és rendszeresen mozog, mégis kialakulhat nála a cukorbetegség az éjszakai számítógépes munka következtében. Ez a kutatás alátámasztja azt a hipotézist, hogy a fény, amely elnyomja vagy megváltoztatja a napi ritmust, megváltoztathatja a hormonok kiválasztásának módját.

A melatonin vagy a glükokortikoidok megváltozott napszaki ritmusa az ébrenléti órákban emelkedett koncentrációt mutathat, ezáltal csökkentve a hasnyálmirigy inzulinszekrécióját, és elősegítve a máj glükóztermelését az étkezéssel átfedő időszakokban. A napszakos ritmus tartós megzavarása tartósan emelkedett posztprandiális glükózszintekhez vezethet, amely a 2-es típusú cukorbetegség kialakulását indítja el azáltal, hogy növeli a zsírsejtek méretét és gyulladását, ezáltal elősegíti az inzulinrezisztenciát és a hasnyálmirigy bétasejt funkcióját gátló gyulladásos markerek (pl. interleukin-1β) szekrécióját.

Úgy tűnik, hogy az éjfél és reggel 6 óra közötti fényexpozíció komoly egészségügyi problémát jelent. A kutatók azt javasolják, hogy a személyes fényexpozíció korlátozása ezekben az órákban, a napszakos ritmus betartása érdekében, sokak számára egyszerű módja annak, hogy csökkentsék a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát.

Elolvasom a cikket