Hogyan előzhető meg az ételmérgezés?

Itt a kikapcsolódás időszaka, sokan indulnak most nyaralni. Anélkül szeretne pihenni, hogy aggódna a fagyasztóban tárolt élelmiszerek állapota miatt? Most egy egyszerű és hatékony trükköt mutatunk, amellyel megtudhatja, hogy volt-e kisebb áramkimaradás, amíg nem volt otthon – írta meg a mindmegette.hu.

Fontos, hogy a nyaralás ideje alatt se feledkezzünk meg otthonunk és berendezési tárgyaink védelméről. A legtöbb lakásban a fagyasztó okozza a legnagyobb bizonytalanságot. Mi a jobb? Kiüríteni még indulás előtt, vagy rábízni a benne lévő élelmiszereket a sorsra, az elektromos művekre és reménykedni, hogy nem lesz sem hosszabb, sem rövidebb áramszünet? Az, hogy a fagyasztóban tárolt élelmiszerek fogyaszthatóak lesznek-e még a nyaralás után, nemcsak a pénztárcánknak nem mindegy, hanem az egészségünk miatt sem. Egy egyszerű módszer segít megelőzni az esetleges ételmérgezést.

Nem növekedhet a fagyasztó hőmérséklete

A fagyasztás csak akkor hosszabbítja meg az élelmiszerek eltarthatóságát, ha az alacsony hőmérséklet folyamatosan biztosított. Ha kiolvasztjuk az élelmiszert, azt nem szabad újra lefagyasztani, mivel fennáll a káros baktériumok és mikroorganizmusok elszaporodásának veszélye. Ha nem tartózkodunk otthon, előfordulhat, hogy áram nélkül marad a hűtő, az élelmiszer pedig felolvad és újra megfagy, ami veszélyes. Ezért jó az érmés trükk – máris eláruljuk, miről van szó!

Így segíthet egy érme

Az érmés trükk használata: két nappal az indulás előtt öntsünk egy tálkába vagy kisebb üvegbe vizet és tegyük az edényt a fagyasztóba. Amikor a víz megfagy, helyezzünk egy érmét a felszínére és tegyük vissza az egészet a hűtőbe. Amikor visszatérünk a nyaralásból, ellenőrizzük az érme helyzetét:

  • az érme a jég felszínén: minden rendben, a fagyasztó megfelelően működött;
  • az érme a jégbe fagyott: a hűtő leállt, és az ételek kiolvadtak, majd újra megfagytak. Ebben az esetben a legtöbb ételt ki kell dobni a fagyasztóból, és nem szabad elfogyasztani, mivel komoly egészségügyi problémákat okozhat.

Elolvasom a cikket