Meglepő, mi minden állhat a puffadás hátterében

A mozgásszegény életmód, a túl sok ülőmunka, a fokozott stressz és az egészségtelen táplálkozás olyan civilizációs ártalmak, amelyek lelassítják a bélmozgásunkat; ennek következtében az anyagcsere-folyamatok tempója megváltozik és hasunk felpuffad, mint egy lufi. Az időnként kiadós étkezés után jelentkező felfúvódás, a kelleténél nagyobb teltségérzet normál esetben hamar alábbhagy, és nem igazán jelent nagyobb problémát. Az állandó vagy folyton visszatérő puffadás azonban további panaszokhoz vezethet. A puffadás okai azonban nem csak az ételek lehetnek.

Túl sok rágózás

Étkezés, beszéd következtében normális körülmények között is jut levegő szervezetünkbe, ám ez a mennyiség nem okoz puffadást. Fokozott stressz, kapkodó étkezés, viselkedészavar, illetve gyakori rágógumi fogyasztás viszont már okozhat ilyen jellegű panaszokat, hiszen túl sok levegőt nyelünk.

Élen járnak a puffadás okai között a szénsavas italok

A szénsavas italok – sör, cukros üdítő, buborékos víz – is elősegíthetik a puffadásérzet kialakulását, hiszen a bennük oldott gázok könnyedén felhalmozódhatnak és kitágíthatják a beleket. Emellett számos egyéb adalékanyag is található a szénsavas italokban, amelyeket szintén érdemes kerülni.

Baktériumok általi gáztermelés a vastagbélben

Ezt a folyamatot az emésztetlen és a fel nem szívódó szénhidrátok okozzák. A vékonybélben nem megemésztődő anyagok, mint például a rostok, cellulóz, laktóz a vastagbélben a baktériumok által bontódnak le, amely nagy mértékű gázképződéssel jár.

Egészségtelen, rendszertelen étkezés

Mai rohanó világunkban sokszor nincs idő betartani a napi ötszöri étkezést, napközben csak csipegetünk, és gyorsan bekapunk valami gyors kaját, majd este következik a bőséges étkezés. Ez azonban nagyon igénybe veszi a bélrendszert, következményként pedig kialakul a hasi puffadás.

Puffasztó ételek fogyasztása

Sok olyan étel létezik, amelyek egészségesek ugyan, de az emésztés során fokozott gázképződést okoznak. Ilyen többek között a bab, borsó, hagyma, kelbimbó, brokkoli, a káposzta, az aszalt szilva, az alma, a barack és a körte. Ha nem vagyunk biztosak abban, hogy nálunk melyik ételek a puffadás okai, vezessünk étkezési naplót, és figyeljük meg, mi okozza a tüneteket.

Ételérzékenység, mint kiváltó ok

Előfordul, hogy egyes esetekben a tej és tejtermékek a puffadás okai, vagyis ezek fogyasztása okoz gázképződést, amelynek oka a laktóz intolerancia – ennek lényege, hogy a bélben csak részben működnek vagy egyáltalán nincsenek tejcukorbontó enzimek. Az ételintoleranciát nem lehet megelőzni, az egyetlen megoldás, ha elhagyjuk az étrendből a reakciót okozó ételt.

Elolvasom a cikket