Milyen gyakran cseréljük az ágyneműhuzatot nyáron

Ezenkívül a nyári izzadás is foltokat hagyhat az ágyneműn, amitől kellemetlen szagúvá válhat. Ha mozgalmas az élete, a heti lepedőcsere plusz gondnak tűnhet, és ez ráadásul egy olyan feladat, amelyet gyorsan el lehet felejteni. De figyelembe véve, hogy valószínűleg élete nagyjából egyharmadát ágyban tölti, érdemes időt szakítani rá.

Ágyneműmosás: Az ágyneműt a pizsama mosáshoz hasonlóan akár hetente is javasolt kimosnunk nyáron, és bár a nagy melegben az ágyneműk hamarabb megszáradnak, mégis a rendszeres mosás miatt érdemes beszereznünk egy, vagy akár két váltás ágynemű szettet. Olyat válasszunk, amely nem igényel kímélő, vagy bonyolult kezelést, egyszóval bírja a mindennapi strapát és a sűrű mosást is. A tisztítás gyakorisága mellett a módszer sem mindegy, hiszen ha jól csináljuk, akkor nemcsak patyolattiszta lesz az ágyneműnk, hanem jelentősen meghosszabbíthatjuk a lepedő és az ágyneműhuzat élettartamát.

Mosás előtt kezeljük a foltokat: Ha észrevehető foltok vannak a lepedőn, mosás előtt érdemes előkezelni őket folteltávolítóval. Válasszunk olyan készítményt, amely a legtöbb étel és egyéb szennyeződés eltávolítására alkalmas. Kövessük a flakonon található utasításokat, majd a hatóidő lejárta után egyszerűen dobjuk be őket a mosógépbe. Makacs szennyeződések esetén (például bor, vér, kávé stb.) áztassuk be, és hagyjuk hatni a folttisztítót egy éjszakán át mielőtt betennénk azt a mosógépbe. Akár a napon szárítjuk, akár szárítógépbe tesszük, minden mosás után ellenőrizzük az előkezelt foltokat, és szükség esetén ismételjük meg a foltkezelést és a mosást is.

Mosás alacsony hőfokon: A pamut és a műszálas ágynemű általában forró vízben mosható, míg a gyapjú és a selyem kíméletesebb technikákat igényel. Az ágynemű szép megjelenésének, minőségmegőrzésének legjobb módja azonban az, ha alacsony hőmérsékleten mossuk őket. Néha azonban melegebb mosási ciklusokat kell használni, például makacs foltok esetén. Forró vizet használjunk továbbá az ágynemű fertőtlenítésére például betegség után, vagy az allergének, például a poratka eltávolítására. Próbálja kerülni az öblítők használatát, vagy legalábbis ne használjon minden mosásnál. Az öblítők olyan maradványokat hagynak, amelyek csökkentik az anyag légáteresztő és nedvszívó képességét. Ha egy jó minőségű mosószert használ, az kellemesen illatosítja és puha tapintásúvá teszi az ágyneműt.

Mindig alacsony fokozaton szárítsa: Az ágyneműt a lehető legalacsonyabb fokozaton szárítsa, mert ezzel meghosszabbíthatja az élettartamát. Teregessen a szabadban, árnyékban.

Mi a helyzet a fehérítővel?

Ha a foltok eltávolításához szeretné fehéríteni lepedőit, javasoljuk, hogy csak fehér lepedőt vásároljon. Használjon színbiztos vagy oxigénes fehérítőt. A fehér lepedők különösen hasznosak, ráadásul így nem kell aggódnunk amiatt, hogy a színek a sok mosás során kifakulnak.

Tippek a friss illatért:

  • Tegyen egy kis ecetet a mosógép öblítőszeres rekeszébe, hogy eltávolítsa a kellemetlen szagokat.
  • Adjon néhány csepp illóolajat a mosógép mosószeres rekeszébe, hogy illatosítsa az ágyneműt.
  • Tegye az ágyneműt a napra száradni, hogy természetes és friss illatot kapjon.

Elolvasom a cikket