Varga-Bajusz Veronika: A fiatalok sikere a nemzet sikere

Varga-Bajusz Veronika elmondta: a kormány minden cselekedetét az vezérli, hogy olyan felsőoktatást építsen, olyan lehetőségeket teremtsen, amelyben az egyetemek nemcsak tudásátadó helyek, hanem közösséget is építenek és támogatják a diákokat céljaik elérésében.

Hozzátette: nemzetünk több mint ezeréves küldetését Európa szívében akkor tudja kiteljesíteni, ha gyermekei, fiataljai nevelésére kiemelt figyelmet fordít. Ennek érdekében alkották meg az egyetemekkel, a társadalmi, gazdasági szereplőkkel azt a felsőoktatási modellt, ami versenyképes, identitásőrző és közösségépítő.

A modellnek annak ellenére, hogy két éve indult el teljességében, már vannak eredményei: öt éve hét, három éve kilenc, két éve tizenegy, idén pedig már tizenkettő magyar egyetem van a világ legjobb öt százalékában. Három egyetem szerepel a világ legjobb két százalékában és egy a legjobb egy százalékban – sorolta.

Az államtitkár kiemelte, hogy a Széchenyi István Egyetem a fiatal egyetemek közül az egyik legdinamikusabban fejlődő egyetem, 2022 óta szerepel a világ legjobb öt százalékában.

Varga-Bajusz Veronika szerint a tradíció, az innováció, a hagyományőrzés, a tisztelet, valamint a fejlődés köti össze identitásőrző és erősítő magyar kultúránkat, a fiataloknak hivatást adó felsőoktatást és a jövőt jelentő családokat, és ezek révén lehet a magyar nemzetet megerősíteni, kiteljesíteni egyénenként és közösségekben is.

Hozzátette: ezért újították meg az egyetemek működését, duplázták meg teljesítményalapon finanszírozásukat és ezért kapcsolták össze az egyetemeket a magyar gazdaság szereplőivel.

Beszédében kitért arra is, hogy a teljesítményfinanszírozással az egyetemek tudományos teljesítménye 30 százalékkal nőtt, csaknem hatezerrel több aktív hallgatója van az intézményeknek, javultak a lemorzsolódási adatok, 3500 diákkal több tudott a képzésben bennmaradni és 1200-an gyorsabban haladnak a tanulmányaikkal.

A diploma hozzáadott értéke folyamatosan nő, 42 nap alatt kap munkát, aki egyetemen végez és a diploma átlagosan másfélszeres bérszorzót jelent – sorolta.

Elmondta azt is, hogy idén ismét 120 ezer fölött van a felvételizők száma, a Széchenyi István Egyetemre több mint ötezren jelentkeztek első helyen, a tavalyi évben pedig több mint 42 százalékkal nőtt a felvettek száma.

Az államtitkár hangsúlyozta, hogy a kormány töretlenül hisz abban és minden támogatást biztosít annak érdekében, hogy 2030-ra legyen magyar egyetem a világ legjobb száz egyeteme között.

Ennek érdekében folyamatosan biztosítják a nemzetközi csereprogramokat és erősítik a nemzetközi kutatási együttműködéseket.

Idén elindult a Pannónia Ösztöndíjprogram, ami három pillérrel segíti a hallgatókat abban, hogy nemzetközi tapasztalatot szerezzenek, a világ vezető egyetemein tudást merítsenek, majd a tudásokat itthon hasznosítsák.

A program első elemével az egyetemek részképzésre küldhetik a diákokat a világ bármely vezető egyetemére. A második pillér lényege, hogy a kimagaslóan teljesítő hallgatóknak az intézmények felajánlhatják, hogy a világ legjobb kétszáz egyetemén tanulhatnak fél vagy egy évet az egyetem finanszírozásában.

A harmadik pillér azokat a diákokat segíti, akik a világ legjobb száz egyeteme valamelyikében szeretnének tanulni – mondta az államtitkár.

Simon Róbert Balázs, Győr és térsége fideszes országgyűlési képviselője beszédében azt emelte ki, hogy a Széchenyi István Egyetem a magyar felsőoktatás sikeres és meghatározó intézménye, Győr és a régió fejlődésének a kulcsa, mert felkészült, gyakorlati ismeretekkel rendelkező fiatalokat képez, akikre napjaink társadalmi gazdasági környezetében nagy szükség van.

Elolvasom a cikket