Védi a szemet, csökkenteni a koleszterinszintet ráadásul grillezve is tökéletes

Magyar Tibor
2024. július 20. szombat. 5:13

A spárga ízletes zöldség, amely jellegzetes alakjáról ismert. Neve a görög asparagos szóból származik, ami azt jelenti, hogy felnyílik. A spárgát először a Földközi-tenger vidékén találták meg több ezer évvel ezelőtt, és azóta is népszerű. Finom íze és sokoldalúsága miatt világszerte alapélelmiszerré vált.

Négy spárga körülbelül 13 kalóriát, 1 gramm fehérjét, kevesebb, mint egy gramm zsírt, 1-2 gramm szénhidrátot, 1 gramm rostot és 1 gramm cukrot tartalmaz

A spárgában olyan vitaminok találhatók, mint az A-, C-, K-, E-vitamin, de remek kálium és folsav forrás is.

Az A-vitamin fontos a szem egészségének megőrzéséhez. Táplálja a szaruhártyát és a retinát, emellett segít megelőzni az olyan szembetegségeket is, mint a szürkehályog vagy a makuladegeneráció.

A K-vitamin segíti a vér megfelelő alvadását. Hiánya olyan problémákhoz vezethet, mint a kontrollálatlan vérzés egy sérülés után.

A spárga jó forrása az antioxidánsoknak is, amelyek segítenek a szervezetnek a szabad gyökök elleni küzdelemben. A szabad gyökök károsíthatják a közeli sejtek DNS-ét, ami rákhoz, szívbetegségekhez és más egészségügyi problémákhoz vezethet. A spárgában található antioxidánsok segítenek eltávolítani ezeket a szabad gyököket a szervezetből.

A spárgában található élelmi rostok segítik a gyomor és a belek további normális működését. Az élelmi rostok táplálják a jó baktériumokat, amelyek segítenek a szervezetnek megemészteni az ételt és felszívni a fontos tápanyagokat. Az elegendő rostfogyasztás segít megelőzni az olyan problémákat is, mint az aranyér, az irritábilis bél szindróma vagy más fájdalmas emésztési problémák.

Az elegendő rostfogyasztás másik előnye, hogy segít szabályozni a koleszterinszintet. A túl sok koleszterin az étrendben okozhat szívbetegségeket. A spárgában lévő oldhatatlan rostok megkötik az emésztőrendszerben lévő koleszterint, és segítenek azt kivinni, mielőtt felszívódna. Ráadásul a spárgában lévő kálium segíthet a koleszterinszint csökkentésében és a szívverés szabályozásában.

Egyetlen adag spárga az átlagember napi folsavszükségletének egyharmadát biztosítja. Ez a vitamin annyira fontos a terhesség szempontjából, hogy a folsavpótlás a terhesgondozás ajánlott része. A folsav segít megelőzni a vérszegénységet, a bizsergő kezeket és lábakat, sőt a születési rendellenességeket is.

A spárgát nagyon sok formában elkészíthetjük. Főzve a legjobb fogyasztani, mert a hő hatására megpuhul. A főzés, a párolás, a sütés és a grillezés mind gyakori elkészítési módok. A főtt spárgát általában hollandiai mártással tálalják, de számos más módon is tálalható. De fogyasztható salátában, rágcsálnivalóként, adható tésztákhoz, krémleves és rántott spárga is készülhet belőle.

Elolvasom a cikket