Vesefájdalom, véres vizelet, láb duzzadása

Magyar Tibor
2024. július 20. szombat. 7:08
Frissítve: 2024. július 20. 7:09

Ha olyan tüneteket tapasztal, mint a véres vizelet, a vizelési panaszok, a tartós húgyúti fertőzés, a vesefájdalmak, az alhas vagy derék fájdalma, a csontfájdalom a hirtelen jelentős súlyvesztés vagy a láb felduzzadása, akkor érdemes minél hamarabb orvoshoz fordulni.

Húgyhólyag daganat esetén a véres vizelet a leggyakoribb első tünet. A további tünetek ritkábban, de más tünetek nélkül önmagukban is jelentkezhetnek.

Mindenképpen keresse fel háziorvosát, ha a vizeletében vért lát, akkor is, ha csak időszakosan tapasztalta. Akkor is forduljon orvoshoz, ha újonnan fellépő vizelési panaszokat észlel, mint gyakori vizelés, sürgető vizelési inger vagy csípő érzet vizelés közben.

A tüneteket más betegségek is okozhatják, de a húgyhólyag daganat kizárása miatt további vizsgálatokra lehet szükség.

Ahhoz, hogy egy sejt elszakadjon a szervezet szabályozása alól és daganatos sejtté váljon, a sejt génmutációja, módosulása szükséges. Éppen ezért a daganat kialakulhat született hajlam és mutációt kiváltó, úgynevezett rákkeltő környezeti hatások vagy krónikus betegségek miatt.

A húgyhólyagrák kialakulásának kockázatát növelheti a dohányzás, bizonyos vegyszerek, krónikus gyulladások, genetikai hajlam és a cukorbetegség is.

A húgyhólyagdaganatok megelőzéséhez a környezeti kockázati tényezők mérséklése szükséges. Ezek közül a legfontosabb a dohánytermékek kerülése, mivel a dohányzás a húgyhólyagdaganatok leggyakoribb kiváltó oka.

A leszokással még az éveken át folytatott dohányzás után is nagymértékben csökkenthető a hólyagdaganatok kialakulásának valószínűsége.

Ha munkája során veszélyes, policiklusos aromás vegyületekkel foglalkozik, szigorúan tartsa be a munkavédelmi szabályokat.

Elolvasom a cikket