A tudósok a Parkinson-kór új tényezőjét azonosították

A Durham Egyetem (Egyesült Királyság) tudósai megállapították, hogy az ismételt agyrázkódások növelik az Alzheimer- és Parkinson-kórral összefüggésbe hozható teljes, foszforilált tau-fehérjék és béta-amiloid szintjét – számolt be róla a Sports.kz a Gazeta.ru-ra hivatkozva.

A vizsgálatban 56 korábbi rögbijátékos vett részt, akik átlagosan hét évvel ezelőtt fejezték be pályafutásukat. Az alanyok közül harmincnak ötnél több agyrázkódása volt, míg a fennmaradó 26 résztvevőnek nem volt ilyen agysérülése. A tudósok összegyűjtötték az önkéntesek egészségi állapotára vonatkozó információkat, és megkérték őket, hogy vessék alá magukat agyi vizsgálatoknak.

Az eredmények azt mutatták, hogy az ismételt agyrázkódások korreláltak az olyan biomarkerek magasabb értékeivel, mint a teljes tau és a foszforilált tau 181 (p-tau181) fehérjék. Az első csoportba tartozó résztvevőknél az amiloid-béta 42 (Aβ42), a p-tau217 és a p-tau231 magasabb szintjei is magasabbak voltak, de ezek a minták nem voltak szignifikánsak.

A tudósok kifejtették, hogy az Alzheimer-kórért és a motoros neuronbetegségekért (beleértve a Parkinson-kórt is) a tau-fehérjék és a béta-amiloid csomók képződése lehet felelős az agyban.

Elolvasom a cikket