Csökkenti a vércukorszintet, erősíti a csontokat és véd a betegségektől

A fokhagyma nagyon tápláló, de kevés kalóriát tartalmaz. Egy gerezd mindössze (kb. 3 g) 4,5 kalóriát, 0,2 g fehérjét és 1 gramm szénhidrátot tartalmaz.

A fokhagyma több tápanyag forrása:

  • mangán
  • B6-vitamin
  • C-vitamin
  • szelén
  • rost

Véd a betegségekkel szemben

A fokhagymakivonat (AGE) erősítheti az immunrendszert.

Egy tanulmány kimutatta, hogy azoknál az embereknél, akik 3 hónapon keresztül AGE-kiegészítőket szedtek a megfázásos és influenzaszezonban, kevésbé jelentkeztek súlyos tünetek.

A fokhagymában lévő vegyületek vírusellenes tulajdonságokkal rendelkezhetnek. Amellett, hogy erősítik az immunrendszert, segíthetnek megakadályozni, hogy a vírusok bejussanak a sejtekbe.

A fokhagymában lévő aktív vegyületek csökkenthetik a vérnyomást.

A fokhagymában lévő alicin korlátozhatja a vérnyomást növelő angiotenzin II hormon termelődését.

Jótékonyan hat a szív- és érrendszerre

Kutatások bizonyítják, hogy a fokhagyma segít abban, hogy a vérlemezkék kevésbé csomósodjanak össze és kevésbé tapadjanak az artériák falához, azaz véralvadásgátlóként hat. Hasznos a magas vérnyomás esetén, csökkenti a vérrögök kialakulásának kockázatát az erekben.

Csökkenti a vércukorszintet

A fokhagyma antidiabetikus tulajdonságokkal rendelkezik, ez az inzulinra gyakorolt hatásának köszönhető.

A fokhagymában található kénvegyületek csökkentik a vércukorszintet azáltal, hogy fokozzák az inzulin kiválasztását a hasnyálmirigyből, és érzékenyebbé teszik a sejteket erre a hormonra.

A fokhagymaolaj segíthet megvédeni a cukorbetegeket a kardiomiopátiától, amely a cukorbetegek halálának egyik oka lehet.

Bélrendszeri egészség

Antibakteriális és prebiotikus tulajdonságainak köszönhetően a fokhagyma javíthatja a bélrendszer egészségét. A fokhagyma inulint és fruktooligoszacharidokat tartalmaz, amelyek elősegítik a hasznos bifidobaktériumok növekedését, miközben gátolják a patogén baktériumok szaporodását.

Erősíti a csontokat

A fokhagyma az ösztrogénszint növelésével minimalizálhatja a csonttömegvesztést.

Ez a hatás különösen idősebb nőknél mutatkozott meg, ha napi adag szárított fokhagymakivonatot, azaz hetente többször kb. 2 g-ot fogyasztottak.

Kinek nem szabad fokhagymát fogyasztania?

Az előnyök ellenére a fokhagymát nem mindenki fogyaszthatja. Óvatosan kell eljárni:

  • A túlsúlyos embereknek tudniuk kell, hogy a fokhagyma növeli az étvágyat.
  • A fokhagyma ellenjavallt olyan betegségek esetén, mint a gyomor- és nyombélfekély, gyomorhurut, aranyér, vese- és májbetegségek.
  • A nők terhesség alatt nem fogyaszthatnak fokhagymát.
  • A fokhagyma allergiás reakciókat is okozhat.

Elolvasom a cikket