Ez a gyümölcs nem kompatibilis ezekkel a népszerű gyógyszerekkel

2024. július 21. vasárnap. 11:06

„A grapefruit és a grapefruitlé köztudottan zavarja a koleszterinszint csökkentésére használt sztatinok felszívódását. A grapefruitban lévő egyik vegyület ugyanis versenyez egy olyan enzimmel a májunkban, amely az ilyen gyógyszerek anyagcseréjéhez szükséges” – magyarázta Sarah Gormacea dietetikus a HuffPostnak, számolt be róla a Sports.kz a Super.ru-ra hivatkozva.

Ez a C-vitaminban gazdag gyümölcs számos diétában is rendszeresen szerepel – többek között abban a diétában, amelytől Margaret Thatcher állítólag lefogyott. Ám minden előnye ellenére egyes gyógyszerekkel teljesen összeegyeztethetetlen.

A grapefruitról beszélünk – tartsuk szem előtt, hogy a kezelés alatt nagy körültekintéssel kell beiktatni a menübe. A citrusfélék potenciálisan veszélyes adagjának nagysága egyszerre több tényezőtől is függ, ezért a kezelés során konzultálj orvosoddal. A szakértők szerint azonban már egy egész grapefruit vagy egy pohár grapefruitlé is elég ahhoz, hogy bizonyos típusú gyógyszerekkel negatív kölcsönhatásokat okozzon.

„A grapefruit negatív kölcsönhatásba léphet a vérhígító gyógyszerekkel is. Ez a gyógyszer megnövekedett szintjéhez vezethet a szervezetben, ami növeli a mellékhatások vagy a toxicitás kockázatát” – mondja Maria Emerick táplálkozási szakértő.

Emellett a kutatások szerint a grapefruit bizonyos más típusú gyógyszerekkel is kölcsönhatásba kerülhet – nem kívánatos lehet a fogyasztását vérnyomás-, szívritmus- vagy hangulatjavító gyógyszerekkel kombinálni, bár a gyümölcs állítólag a legtöbb antidepresszánssal kompatibilis.

Elolvasom a cikket