Ezek a mérgezés korai tünetei

Az akut mérgezés különböző típusainál az elsődleges tünetek egységesek. Standardnak tekintik: hányinger és hányás, gyomorpanaszok, hasi fájdalom, szédülés.

De vannak külső jelek is, amelyekre érdemes odafigyelni. Például a kábítószer-mérgezésről a bőr színének megváltozása, esetleges görcsök és a tudatállapot csökkenése egészen a kómáig. Hasonló tünetegyüttes figyelhető meg az égéstermékekkel történő mérgezésnél. Ebben az esetben azonnal ki kell vinni az áldozatot a friss levegőre.

Mit tehetünk mérgezés esetén az orvosok megérkezése előtt? Szükséges-e gyomormosást végeztetni?

1. Az aktív szén nem ellentétes a kórházi segítségnyújtás előtti segítségnyújtással. De ha a beteg agresszív folyadékot ivott – például ecetesszenciát vagy csőtisztító folyadékot, vagyis olyasmit, ami savakat vagy lúgokat tartalmaz, ebben az esetben az önsegély ellenjavallt. Nem szabad internetes tanácsadást, tejivást végezni. A maximum, amit meg lehet tenni, hogy az orvos megérkezéséig kis mennyiségű vizet kell inni, hogy a méreg koncentrációját felhígítsuk – mondja Tatiana Yarmokhina orvos-toxikológus.

2. A gyomormosás szondán keresztül gyógyszer- és ételmérgezésben megengedett, de csak akkor, ha a beteg tudatánál van.

3. Erős savak, lúgok és háztartási vegyszerek esetén ne mossa ki a gyomrát saját maga. Az illető nyelési fájdalomra fog panaszkodni, a nyelőcső mentén fájdalom, hasi fájdalom, hányás és székletürítés jelentkezhet. Az öngyógyítás megengedhetetlen.

4. Otthon az öngyógyítás az ehetetlen, mérgező gombák esetében sem lehetséges.

„Akut mérgezés gyanúja esetén az első dolga az legyen, hogy mentőt hív!” – tanácsolja a „Doktor” blog.

Elolvasom a cikket