Ezek az italok megduplázzák a rák kockázatát

A szakemberek 95 464, 25 és 42 év közötti amerikai ápolónő adatait vizsgálták, akiket 24 éven keresztül figyeltek meg. Az önkéntesek négyévente kérdőívek segítségével számoltak be étrendjükről és italfogyasztásukról. A kísérlet során a tudósok figyelembe vették a résztvevők általános egészségi állapotát, életmódjukat és a serdülőkori testtömegindexüket (BMI), az aszpirin, más gyógyszerek és vitaminpótlékok használatát, valamint a családi kórtörténetet.

A vizsgálat eredményeként 109 résztvevőnél diagnosztizáltak bélrákot 50 éves koruk előtt. A rákos betegek többsége pedig abba a csoportba tartozott, amely hosszú ideig fogyasztott cukros szénsavas üdítőket.

A tanulmány azt is megállapította, hogy a szénsavas italok cukros italokkal, kávéval, félzsíros vagy teljes tejjel való helyettesítése 17-36%-kal csökkentette a betegség kockázatát.

Elolvasom a cikket