Így előzhető meg az időskori magas vérnyomás

MH
2024. július 21. vasárnap. 17:18

Elmondták, hogyan lehet megelőzni a szívbetegségeket és az időskori gyengeséget.

A WHO statisztikái szerint az idősek 11%-ánál jelentkeznek gyengeségrohamok. Ez a tünetegyüttes gyakran kísérője és kockázati tényezője a szív- és érrendszeri kórképeknek. Fordított összefüggés is van: a magas vérnyomásban szenvedők nagyobb valószínűséggel tapasztalnak gyengeséges epizódokat.

A Canadian Longitudinal Study of Ageing (CLSA) vizsgálatban mintegy 30 000 középkorú és idősebb felnőtt (45 és 85 év közöttiek) vett részt. Kimutatta, hogy a férfiaknak általában magasabb a vérnyomásuk, mint a nőknek.

A férfiak fizikailag aktívabbak, de az ülőmunkára fordított idejük körülbelül ugyanannyi, mint a nőké. Az erősebb nem tagjai nagyobb valószínűséggel szenvedtek angina pectorisban, és nagyobb eséllyel kaptak szívrohamot.

A nőkre inkább a perifériás érrendszeri betegségek voltak jellemzőek. Náluk gyakrabban fordult elő a gyengeség megnyilvánulása is.

Ennek eredményeként a szakértők arra a következtetésre jutottak, hogy az ülő életmód mindkét nemnél növeli a magas vérnyomás valószínűségét. A megvalósítható fizikai gyakorlatok azonban hasznosabbnak bizonyultak a nők számára.

Elolvasom a cikket