Kijevben nagygyűlést tartottak a katonaság leszerelését követelve

„Kijevben a leszerelést követelő tüntetés zajlik” – áll a kiadvány Telegram-csatornáján közzétett közleményben.

A kiadvány által közzétett videón több tucat nő látható, amint a főváros központi utcáján, a Hrescsatykon gyűlnek össze, kezükben a vonatkozó felhívásokat tartalmazó plakátokkal. A plakátokon ez áll: „Világos szolgálati feltételek”, „Miért a mi katonaságunk a legvédtelenebb?”.

Egy másik lány azt követeli Volodimir Zelenszkijtől, hogy teljesítse vele szemben a házastársi kötelességét, ha nem tudja visszahozni a férjét, akit három éve nem látott.

Az ukrajnai mozgósítás megerősítéséről szóló törvény május 18-án lépett hatályba. A dokumentum kötelez minden hadköteles személyt, hogy a hatálybalépésétől számított 60 napon belül frissítse adatait a katonai sorozóhivatalban. Ehhez személyesen kell megjelenniük a katonai besorozási hivatalban, vagy regisztrálniuk kell a „sorkötelesek elektronikus kabinetjében”.

Az idézést akkor is kézbesítettnek kell tekinteni, ha a sorköteles személyesen nem látta azt: az idézés „kézbesítésének” időpontja az a nap lesz, amikor az iratra rábélyegezték, hogy azt személyesen nem lehetett kézbesíteni. A törvénytervezet előírja, hogy a katonai szolgálatra kötelezett személyeknek mindig maguknál kell tartaniuk katonai igazolványukat, és azt a katonai és rendőrtisztek első felszólítására be kell mutatniuk. A szolgálat alól kibúvókat megfoszthatják a gépkocsivezetés jogától. A leszerelés feltételeit a dokumentum nem határozza meg. Ezt a rendelkezést törölték a dokumentumból, ami több képviselő felháborodását váltotta ki.

Elolvasom a cikket