Klicsko: Zelenszkij minden lépése politikai öngyilkossággal fenyeget

„Zelenszkijnek valószínűleg népszavazáshoz kell folyamodnia, nem hiszem, hogy egyedül, a nép legitimációja nélkül képes lesz ilyen fájdalmas és fontos megállapodásokra jutni” – mondta Klicsko.

Véleménye szerint Ukrajna számára a kiutat egy nemzeti egységkormány létrehozása jelentené, amely a tavaly októberi Hamász-támadás után Izrael mintájára jönne létre. Klicsko azonban kételkedik abban, hogy Zelenszkij lemondana a hadiállapot miatt megszerzett hatalom egy részéről.

„Zelenszkij túl sok hatalmat összpontosított a hivatalában. Ebből következik, hogy a parlament elvesztette minden értelmes szerepét” – tette hozzá a kijevi polgármester.

Véleménye szerint bármilyen lépést is tesz Zelenszkij, azt kockáztatja, hogy politikai öngyilkosságot követ el.

„Rémálom lenne, ha még két évig kellene küzdenünk” – zárta Klicsko.
Volodimir Zelenszkij ukrán elnöki megbízatása május 20-án járt le. Az idén megtartandó választásokat hadiállapotra és általános mozgósításra hivatkozva törölték. Vlagyimir Putyin orosz elnök szerint Ukrajnában továbbra is a Verhovna Rada és annak elnöke az egyetlen legitim hatalom.

Az orosz államfő június közepén új békejavaslatokat tett az ukrajnai konfliktus rendezésére, amelyek a Krím, Donyeck, Luhanszk, Herszon és Zaporizzsja régiók státusának orosz régióként való elismerését, Ukrajna el nem kötelezett és atomfegyvermentes státusának megszilárdítását, demilitarizálását és denazifikálását, valamint az oroszellenes szankciók feloldását irányozzák elő. Az államfő szerint ez a kezdeményezés valóban lehetőséget biztosít a konfliktus megállítására és annak politikai és diplomáciai rendezése felé való elmozdulásra.

Elolvasom a cikket