Mérsékli a koleszterinszintet és csökkenti a rák kockázatát

Magyar Tibor
2024. július 21. vasárnap. 13:21

A tápanyag-összetétel az adagok vagy a fogyasztott hajdina ételek fajtái alapján változhat.

A hajdina jó alternatíva a gluténérzékenységben szenvedők számára. A gluténérzékeny embereknél rövid távú reakciók, például gyomorfájás és puffadás jelentkezik, és általában nincs hosszú távú hatása a szervezetre.

A hajdina gazdag forrása az antioxidánsoknak, amelyeknek számos egészségügyi előnyt tulajdonítanak. Olyan növényi vegyületekben is gazdag, amelyek az antioxidánsokkal együttműködve javítják az egészséget.

A hajdina olyan oldható növényi vegyület, amely a vércukorszint csökkentésével segít a cukorbetegség kezelésében.

A hajdinában található flavonoid polifenol antioxidánsnak, a rutinnak tulajdonítják a rák kockázatának csökkentését. Emellett segíthet a gyulladás mérséklésében, a vérnyomás szabályozásában és a vérzsírprofil javításában.

A kvercetin, egy másik flavonoid antioxidáns, amely számos élelmiszerforrásban megtalálható, szintén segíthet csökkenteni a rák és a szív- és érrendszeri betegségek esélyét.

A hajdina tápanyag-összetétele sok szívbarát vegyületet tartalmaz, például rostot, magnéziumot, rezet, kvercetint és rutint. Egy tanulmány szerint a kvercetin összefüggésbe hozható a szív- és érrendszeri betegségek kockázatának csökkentésével, a rutin pedig segít a vér lipidprofiljának javításában, a rossz koleszterinszint csökkentésében és a jó koleszterinszint növelésében. Ezek együttesen kiküszöbölik a szívbetegségek fő kockázati tényezőit.

A hajdinában található élelmi rostok segítenek csökkenteni a szív- és érrendszeri betegségek, a stroke, a cukorbetegség és az elhízás kockázatát. A hajdina emellett természetesen gluténmentes, és a legtöbb ember számára fogyasztható.

A rostok elengedhetetlenek az ételek megfelelő emésztéséhez. Ahogy utat tör magának a beleken keresztül, vizet szív fel, így lágyítja a székletet, és könnyebbé teszi annak kiürülését. Megszilárdítja a vastagbél tartalmát is, összefogja az emészthetetlen táplálékot.

A hajdina elsősorban oldhatatlan rostokat tartalmaz, amelyek épségben maradnak, miközben áthaladnak az emésztőrendszerünkön. Hatékonynak bizonyul az emésztés egészségének javításában és enyhíti a székrekedést. Egy csésze vagy körülbelül 163 gramm pirított hajdina 4,7 gramm rostot tartalmaz.

Az oldhatatlan rost, más néven rezisztens keményítő, a vastagbélben lévő baktériumok által erjesztve rövid láncú zsírsavakat, például butirátot termel. Ezek a rövid szénláncú zsírsavak táplálékként szolgálnak a vastagbél sejtjei számára. Ezért is ismert, hogy a hajdina csökkenti a vastagbélrák kockázatát és javítja a bélrendszer egészségét.

Az oldható rostok viszont feloldódnak a vízben. Ezek azok, amelyek a koleszterinszint csökkentésében is előnyösnek bizonyulnak. A hajdina nagy mennyiségű oldható rostot is tartalmaz, ezért segíti az emésztőrendszer gyógyulását és a koleszterinszint csökkentését.

A hajdinában található összetett szénhidrátok hatalmas szerepet játszanak a vércukorszint kezelésében. Az összetett szénhidrátok lebontása hosszabb időt vesz igénybe, ami lassítja az emésztést. Ez időt ad a vércukorszint stabilizálódásához. A hajdina és más teljes kiőrlésű gabonából készült élelmiszerek gazdag forrásai az összetett szénhidrátoknak.

A hajdina, mint a legtöbb teljes kiőrlésű gabona, egy teljes értékű táplálékválasztás. Még jóval az étkezés befejezése után is jóllakottnak érzi magát az ember. A teltségérzet alapvető segítséget jelent a fogyásban.

A hajdina magas fehérjetartalma szintén segít a testsúly kordában tartásában, és segíti az izomnövekedést és az erőnlétet. Bár kevesebb tudományos bizonyíték támasztja alá ezt, vannak olyan tanulmányok, amelyek pozitív összefüggést találtak a fehérjebevitel és a jóllakottság között.

Elolvasom a cikket