Mi történik, ha ugyanazt a vizet kétszer forraljuk fel?

Az emberek feltalálták a forralást, hogy a vizet főzésre és ivásra használják. A fő ok az, hogy megszabaduljanak a nyers vízben gyakran előforduló baktériumoktól és kórokozóktól. A legtöbb káros anyag ugyanis magas hőmérsékleten elpusztul. De valami történik a vízzel, miután eléri a 100 Celsius-fokot:

– a forrásban elpárolognak a vízmolekulák és az oxigén;

– minden vízben vannak szennyeződések, és ezek 100 Celsius-foknál sem tűnnek el, különösen a sók. De koncentrációjuk megnő, mert magából a vízből kevesebb atom van;

– a vízmolekulák hidrogénizotópokat is tartalmaznak, ezek pedig olyan nehéz kémiai elemek, amelyek ellenállnak a 100 fokos hőmérsékletnek, „megterhelik” a folyadékot, mert leülepednek az aljára.

Lehetséges-e ugyanazt a vizet kétszer felforralni?

A baktériumok már az első forralás után elpusztultak, így másodszorra egyszerűen nem tanácsos megtenni. Nincs szükség ismételt hőkezelésre.

A forralt víznek nincs íze, ezért ha másodszor vagy harmadszor is felforraljuk, nagyon élvezhetetlenné válik.

Sőt a szakértők szerint az ismételt forralás könnyen „megöli” a vizet. Hiszen az eljárás során az oxigén elpárolog, ami kémiai szempontból megsérti a H2O molekuláját. Ezért alakult ki a másik neve, a „halott víz” .

A szennyeződések és a sók a forralás után még mindig megmaradnak, de a víz és az oxigén minden alkalommal távozik, így a sók koncentrációja egyre nagyobb lesz. Bár a testünk nem érzi, de az egészségre nem túl jó hatással van.

Általában klóros vizet forralunk, és 100 Celsius-fokos hőmérsékleten reakcióba lép a szerves anyagokkal. Ennek következtében rákkeltő anyagok keletkeznek, és egyre gyakrabban a forralás csak növeli a koncentrációjukat. Az ilyen anyagok rendkívül nemkívánatosak az ember számára, mert különböző rákos megbetegedéseket okoznak.

Általában véve a forralt víz nem hasznos, és az ismételt feldolgozás még károsabbá teszi. Ezért több fontos szabályt is be kell tartani. Először is, minden alkalommal öntsön friss vizet a forraláshoz, anélkül, hogy a régi folyadékba öntené. Továbbá hagyja a vizet néhány órát állni, mielőtt felforralja.

Elolvasom a cikket