A kálium, a magnézium, a réz, a karotinoidok és különösen a paradicsomban található likopin pigment, amely gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik, jól tűri a hőkezelést – mondta Tatyana Solntseva biotechnológus, számolt be róla a Sports.kz a Lenta.ru-ra hivatkozva
A doktornő kifejtette, hogy a likopin kétszer olyan hatékony, mint más antioxidánsok a szabad gyökök semlegesítésében, amelyek bizonyos körülmények között károsítják az ereket és szív- és érrendszeri betegségeket alakítanak ki. Emellett a likopin csökkenti a rákos megbetegedések, például a prosztata-, mell- és bélrák kockázatát is – jegyezte meg Solntseva.
Ezért a szakértő azt tanácsolta, hogy a rákmegelőzés érdekében mindennap igyunk paradicsomlevet, fogyasszunk friss paradicsomot, valamint paradicsompürét és ketchupot.
A paradicsomlé elfogadható napi normája egy vagy két pohár. De ha emésztőrendszeri betegségek vannak, a levet óvatosan kell fogyasztani – összegezte a doktornő.