Ne várjuk meg, hogy kaktusszá váljunk!

A megfelelő hidratáltság elengedhetetlen az optimális egészségi állapot és jó közérzet fenntartásához. Átlagosan testünk több mint 60%-a víz, ami alapvető szerepet játszik a különböző testi funkciókban. A dehidratáció számos problémát okozhat, beleértve a fáradtságot, fejfájást és koncentrációs zavarokat. A víz segít a tápanyagok szállításában, a méreganyagok kiürítésében, és az emésztési folyamatok optimalizálásában. Emellett támogatja az izom- és ízületi egészséget, mivel a megfelelő hidratáltság biztosítja az ízületek kenését és az izmok megfelelő működését. A bőr állapotát is javítja, mivel a hidratált bőr rugalmasabb és egészségesebb.

A víz kulcsfontosságú szerepet tölt be jelentős testi folyamatokban. A sejtek anyagcseréje és tápanyagfelvétele víz jelenlétében történik. Az izzadás és a párolgás révén a víz segít szabályozni a testhőmérsékletet. A vese működése víz nélkül elképzelhetetlen, hiszen a vizelettel távozó méreganyagok így kerülnek ki a szervezetből. A víz kenést biztosít az ízületeknek és rugalmasságot a szöveteknek.

Az elégtelen hidratálás számos kellemetlen és egészségkárosító hatással járhat. Az enyhe dehidratáltság is fejfájást, koncentrációzavarokat és fáradtságot okozhat. Hosszú távon pedig komolyabb problémákhoz, például vesekő kialakulásához, húgyúti fertőzésekhez és székrekedéshez vezethet.

Fontos felismerni a dehidratáltság jeleit, hogy időben közbe tudjunk lépni, főleg, ha szájszárazságot, sötét színű vizeletet, szédülést, fejfájást, száraz bőrfelszínt, fáradtságot, levertséget tapasztalunk magunkon.

Az egyik legjobb módja annak, hogy egész nap hidratáltak maradjunk, ha folyamatosan, kis mennyiségekben iszunk vizet. Ne várjuk meg, amíg szomjasak leszünk, hiszen az már a dehidratáltság jele lehet. Ezért nagyon fontos, hogy reggel, ébredés után közvetlenül igyunk meg egy nagy pohár vizet. Ez segít beindítani az anyagcserét és pótolja az éjszaka elvesztett folyadékot. Hordjunk magunknál egy újratölthető vizespalackot, így mindig kéznél lesz a víz. Ez emlékeztet minket arra, hogy rendszeresen igyunk. Használjunk telefonos emlékeztetőt, hogy óránként igyunk egy pohár vizet. Ez segít abban, hogy ne feledkezzünk meg a hidratálásról a nap folyamán.

Nem csak ivással, hanem ételekkel is hozzájárulhatunk a napi folyadékbevitelhez. Sok zöldség és gyümölcs magas víztartalmú, például az uborka, a görögdinnye vagy a narancs. Az ilyen ételek fogyasztása segít fenntartani a megfelelő hidratáltsági szintet. Például az uborka több, mint 95 %-a, a görögdinnye 92 %-a, vagy a narancs 87 %-a víz. Ezek az ételek ráadásul vitaminokban és ásványi anyagokban is gazdagok.

Ha nem szeretjük a sima vizet, próbáljunk ki ízesített vizeket. Adjunk a vízhez egy szelet citromot, lime-ot, vagy egy marék bogyós gyümölcsöt. Ezek természetes módon ízesítik a vizet és növelik az élvezeti értékét.

Manapság már rengeteg telefonos applikációt használhatunk a folyadékbevitel mennyiségének nyomon követésére. Így biztosak lehetünk benne, hogy elegendő vizet iszunk naponta. A forró nyári napok eljövetelével mindannyian érezzük, hogy szükségünk van egy kis extra frissítőre. De mégis mennyi folyadékra van szükségünk ahhoz, hogy ne aszalódjunk össze, mint egy mazsola a napon? Az általános ajánlás szerint egy átlagos felnőttnek naponta körülbelül 2 liter vizet kellene innia. De, amikor a hőmérő higanyszála az egekbe szökik, ez a mennyiség már nem lesz elegendő. Ilyenkor nem árt megemelni a napi vízbevitelt legalább 2,5-3 literre. Ha a nyári melegben sportolunk vagy bármilyen fizikai tevékenységet végzünk, a vízveszteség jelentősen megnő. Ilyenkor érdemes még több vizet inni, hogy pótoljuk az izzadással elvesztett folyadékot. Egy fontos szabály: minden félórás intenzív tevékenység után igyunk meg legalább fél liter vizet!

A dehidratáló italok azok a cseles nedűk, amelyek bár elsőre frissítőnek tűnhetnek, valójában úgy kiszárítanak, akár a sivatagi nap. A kávé, a reggeli ébredés hű társa, sajnos nem a legjobb barátunk, ha a hidratáltságról van szó. A benne lévő koffein vízhajtó hatású, így több víz távozik a szervezetünkből, mint amennyit az első korttyal bejuttattunk. Igen, a koffein az ördög ügyvédje, ami a hidratálást illeti! Bár egy hűsítő sör vagy egy pohár bor jól esik egy hosszú nap végén, az alkohol dehidratáló hatása tagadhatatlan. Az alkohol ugyanis gátolja a szervezet vízvisszatartó képességét, így gyakrabban járunk a mosdóba. Az ivászat paradoxona tehát az, hogy minél többet iszunk, annál szomjasabbak leszünk! Az energiaitalok is tele vannak koffeinnel és cukorral, ami tökéletes kombináció, ha dehidratálódni szeretnénk. Bár átmenetileg energialöketet adnak, hosszú távon csak fokozzák a szomjúságot és kiszáradást. Kijelenthetjük, hogy az energiaitalok a dehidratálás rock’n’roll sztárjai!

A szénsavas üdítők cukortartalma és a bennük található koffein miatt szintén nem a legjobb választás, ha a hidratáltság a cél. Ezek az italok gyakran még inkább szomjasabbá tesznek, hiszen a cukor és a koffein dehidratáló hatása együttesen érvényesül. Az üdítők a folyékony édességek, amik után még jobban vágyakozunk majd a vízre. Nem minden tea ártalmas, de a magas koffeintartalmú fajták, mint a fekete és a zöld tea, hasonlóan működnek, mint a kávé. Vízhajtó hatásuk miatt több vizet veszíthetünk, mint amit nyerünk velük. A tea alattomos trükkje: bár frissít, mégis dehidratál!

A mentális éberség és a kognitív funkciók is szorosan összefüggenek a hidratáltsággal. A dehidratáció csökkentheti a koncentrációt, rontja a memóriát és növeli a stresszt. Az elegendő vízfogyasztás javítja az agyi funkciókat, és segít a hangulati ingadozások kiegyensúlyozásában. Tehát, ha legközelebb egy pohár ital után nyúlunk, gondoljunk arra, hogy a jó öreg víz mindig nyerő választás. Ne hagyjuk magunkat becsapni a dehidratáló italok harsogó reklámjaitól, maradjunk hidratáltak és frissek, mint egy reggeli harmatos virág!

Elolvasom a cikket