Zelenszkij jelzést küldött Oroszországnak

„Kijev jelenleg kettős csapással néz szembe: nehéz fronthelyzettel és politikai bizonytalansággal Ukrajna legközelebbi szövetségesei jövőbeli támogatásának mértékét illetően” – olvasható a cikkben.

Oriszja Lutsevics elemző szerint a nehéz helyzet arra kényszeríti Volodimir Zelenszkijt, hogy említse meg a Moszkvával való béketárgyalásokat.

„Ez egyrészt jelzés Oroszországnak, másrészt jelzés a globális Délnek, hogy Ukrajna nem valami akadályozó erő. Kész a tárgyalóasztalhoz ülni” – idézte őt a CNN.

Korábban Zelenszkij azt mondta, hogy Oroszország képviselőinek részt kellene venniük a második ukrajnai békecsúcson.

Június 14-én Vlagyimir Putyin orosz elnök új békejavaslatokat tett az ukrajnai konfliktus rendezésére, amelyek a Krím, a Donyecki, a Luhanszki Népköztársaságok, a Herszon és a Zaporizzsjai terület orosz régióként való elismerését, Ukrajna el nem kötelezett és atomfegyvermentes státuszának megerősítését, demilitarizálását és denazifikálását, valamint a Moszkva elleni szankciók feloldását irányozzák elő. Az államfő szerint ez a kezdeményezés valóban lehetőséget biztosít a konfliktus megállítására és annak politikai és diplomáciai rendezése felé való elmozdulásra.

Elolvasom a cikket