A kínai jegybank csökkentette az éves alapkamatot és az ötéves kamatlábat

MH/MTI
2024. július 22. hétfő. 20:19

A kínai központi bank történelmi mélypontra, 3,35 százalékra csökkentette az egyéves hitelek referenciakamatát (Loan Prime Rate/LPR) az eddigi 3,45 százalékról hétfői döntésével, és ugyancsak rekordalacsonyra vitte le az ötéves lejáratú hitel kamatát, 3,95 százalékról, 3,85 százalékra.

Az ötéves kamat tavaly június óta februárban változott először, az addigi 4,20 százalékról 3,95 százalékra, és ezt vitték lejjebb hétfőn 3,85 százalékra. Az egyéves kamat 2022 augusztusa óta háromszor módosult: tavaly júniusban 3,65 százalékról 3,55 százalékra, augusztusban 3,45 százalékra és most hétfőn 3,35 százalékra.

A kínai központi bank ugyancsak hétfőn az eddigi 1,8 százalékról 1,7 százalékra mérsékelte középtávú likviditási hiteleinek (MLF) kamatát, amelyet utoljára tavaly augusztusban csökkentett, akkor szintén 10 bázisponttal.

Az MLF a kínai jegybank által a kereskedelmi bankok likviditásának biztosítására használt fontos hitelezési eszköz, amely közvetlenül befolyásolja az LPR kamatlábat.

Az LPR 2019 augusztusában lett az új benchmark a kínai központi bank kamatreformja után. 2020-tól a jegybank megköveteli a bankoktól, hogy az új hitelek kamatainak meghatározásakor az LPR-t vegyék alapul. Az ötéves kamatláb közvetlenül befolyásolja a jelzáloghitelek költségét, az éves kamatláb pedig az összes többi hitelét.

A jegybank hétfői közleménye szerint a kamatcsökkentésre a gazdaság pénzügyi támogatásának a növelése érdekében került sor. Kínában a gazdaság növekedése a második negyedévben bő egy éve legkisebb ütemű volt, részben a fogyasztói kiadások lassulása miatt. Elemzők szerint a kamatcsökkentés hatása valószínűleg korlátozott lesz, mivel a szerény csökkentés nem lesz elég ahhoz, hogy jelentősen élénkítse a háztartások és a vállalkozások hitelfelvételét.

Elolvasom a cikket