A Politico elárulta, ki győzte meg Bident, hogy szálljon ki az elnökjelöltségből

Steve Ricchetti és Mike Donilon, Biden régi munkatársai pénteken, illetve szombaton látogatták meg őt Delaware államban. Távolabb ültek a COVID-ra pozitívan tesztelt elnöktől, és olyan információkat ismertettek, amelyek felgyorsíthatják politikai karrierjének végét.

Öt, az ügyet ismerő, névtelenséget kérő személy elmondta, hogy a héten végzett kampányfelmérések szerint csekélyek az esélyei a novemberi győzelemre. Biden a beszélgetés során több kérdést is feltett.
Vasárnap csak a first lady, Jill Biden és két segítője tartózkodott Bidennel a rezidencián: Annie Tomasini kabinetfőnök-helyettes és Anthony Bernal, a first lady asszisztense.

13:45-kor közölte közeli segítőivel, hogy úgy döntött, nem indul egy újabb ciklusra, felolvasta levelét és köszönetet mondott nekik.

A bejelentés megdöbbentette a politikai világot, és azonnal megváltoztatta Biden megítélését: három hét gúnyolódás után pártja dicsérni kezdte előéletét, közszolgálati karrierjét és azt a döntését, hogy az országot helyezi előtérbe.

Ehhez nem csak a pártjából való disszidálások áradata vezetett, bár ez is szerepet játszott. A legfontosabb, hogy Biden maga is rájött végre arra, amire sok demokrata a múlt havi vitán nyújtott gyenge teljesítménye után: nem tudott nyerni.

Két forrás szerint a kampány több mint két hónapja először rendelt új közvélemény-kutatásokat a kulcsfontosságú államokban, és az eredmények borúsak voltak: Biden mind a hat fontos államban lemaradt, és összeomlott Virginiában és Új-Mexikóban, ahol a demokraták nem tervezték, hogy nagy erőforrásokat fordítanak.

Ennek tudatában, és a párt idősebbjei nyilvános nyomásgyakorlásának kampányára számítva a hirtelen távozás lehetőséget adott az elnöknek, hogy azt a benyomást keltse, hogy a döntés önkéntes volt, ami fontos volt Jill Biden számára, aki meg akarta őrizni férje méltóságát.

Elolvasom a cikket