Azerbajdzsán szerint az unió veszélyes döntést hozott

MH/ MTI
2024. július 22. hétfő. 21:38

Veszélyesnek nevezte hétfőn az azerbajdzsáni külügyminisztérium az Európai Unió Tanácsának aznapi döntését, amellyel tízmillió euró katonai segélyt utalt ki Örményországnak az EU e célra szolgáló támogatási alapjából, az Európai Békekeretből.

„Térségbéli feszültséget szító, rendkívül hibás és veszélyes lépésnek minősül az Európai Unió katonai segélyek küldéséről szóló döntése Örményországnak” – hangsúlyozta Ayhan Hajizadeh azeri külügyi szóvivő. Mint mondta, az EU cselekedete „nyíltan egyoldalú és előítéletes jelleget mutat, és a térségbéli megosztásra törekvő politikát szolgálja”.

„Határozottan tiltakozunk az Európai Unió Tanácsának ezen döntése ellen, átlátható információt követelünk a nyújtott támogatásról” – hangoztatta Hajizadeh. Egyben felszólította az EU-t, hogy vessen véget a felfegyverzés és militarizáció térségbéli politikájának.

A két szomszédos ország több háborút vívott egymással. Baku a tavalyi villámhadjáratban győzelmet aratott a többségében örmények lakta azerbajdzsáni beékelődés, Hegyi-Karabah szakadárjai ellen, visszavéve az ellenőrzést a terület felett.

Elolvasom a cikket