Ezektől az illatoktól irtóznak a szúnyogok

A vérszívó nőstény szúnyogok szaglása köztudottan kifinomult. Ez azt is jelenti, hogy messziről kiszagolják azokat a növényeket is, amelyektől irtóznak. Ha természetes módon szeretnénk megszabadulni a bosszantó rovaroktól, érdemes bevetni ezeket a módszereket.

Levendula

Cserépbe vagy a kertben ültetve is számíthatunk rá. Illóolaja akkor is hasznos, ha már megtörtént a baj, mivel kellemesen hűsíti a szúnyogcsípések helyét, és enyhíti a viszketést.

Ecet

Az ecet szagát ki nem állhatják a szúnyogok és a legyek. Érdemes egy kis tálkába önteni egy keveset, és azt az ablakpárkányra helyezni. Garantáltan távol tartja a kellemetlenkedőket. Az ecetes víz pedig enyhíti a viszketést és a csípés okozta duzzanatot.

Menta

A frissítő menta illata messzire elűzi a szúnyogokat, sőt a legyek, de még a hangyák távol tartására is alkalmas lehet, így érdemes a teraszon elültetni egy cserépben. Az égő, viszkető fájdalom kezelésére pedig kifejezetten alkalmas a borsmenta-illóolaj hűsítő hatása.

Citrusfélék

A citrom, a narancs és a grépfrút illatától is irtóznak a szúnyogok. Természetes illóolajok párologtatásával vagy akár füstölők, citrusos illatgyertyák, mécsesek vagy kerti fáklyák formájában is alkalmazhatjuk a rovarok ellen.

Fűszernövények

A friss bazsalikom, a kakukkfű és a rozmaring sem csak az ételek ízesítésére kiváló, hanem a kártevők ellen is hatásosak. A növényeket érdemes rendszeresen metszeni, mert így még intenzívebb aromájuk lesz.

Elolvasom a cikket