Így befolyásolja az alkohol az ember biológiai életkorát

Két módszer létezik a biológiai életkor meghatározására, amelyek megbízható bizonyítékokkal rendelkeznek az alkohol és a fizikai ártalmak kapcsolatáról. Ezek a telomer hossza és az epigenetikai kor.

Az alkoholfogyasztás sebezhetővé teheti a DNS-t a károsodásokkal szemben. A rövidebb telomerhossz összefüggésbe hozható az Alzheimer-kórral, a rákkal és a szívkoszorúér-betegséggel. Egy 2022-es tanulmány kimutatta, hogy minél többet ittak az emberek, annál rövidebbek lettek a telomereik. Ez azt jelenti, hogy az alkohol a szervezet biológiai öregedését okozza.

Megállapították, hogy a heti 29 egységnél több alkohol (körülbelül tíz 250 ml-es pohár 14 százalékos bor) elfogyasztása egy-két évet is csökkenthet, szemben a heti hatnál kevesebb egység alkohollal (körülbelül két nagy pohár 250 ml-es bort).

Az epigenetikai életkor mintegy 100 biomarkerhez kapcsolódik. Ez a folyamat szorosan összefügg az öregedéssel. Dr. Lifan Hou, a Northwestern University prevenciós orvostudomány professzora szerint az epigenetika a kapcsolat a szüleinktől örökölt fix DNS-ünk és a folyamatosan változó környezetünk között.

A tudósok szerint az epigenetikus öregedés az egészségtelen életmód következménye és a betegségek korai figyelmeztető jele lehet.

A szakértők azt is megállapították, hogy minél fiatalabb valaki, annál inkább öregszik az alkohol miatt. Ugyanakkor az erős italokat fogyasztó embereknél is felgyorsult az öregedés.

Elolvasom a cikket