Így tárolhatjuk megfelelően a gyógyszereket kánikulában

A legtöbb gyógyszert 15 és 25 Celsius-fok között, legfeljebb 30 Celsius-fokos hőmérsékleten kell tárolni. Nyáron különösen figyelni kell erre, mert a lakás túlmelegedhet, ilyenkor például a konyha az egyik legmelegebb helyiség.

Csak azokat a gyógyszereket tartsuk a hűtőben, amelyeknél a betegtájékoztató ezt kifejezetten előírja. Ezeket a készítményeket 2–8 Celsius-fok között kell tartani. Ne tegyük őket a hűtő ajtajába, mert ott a nyitogatás miatt a hőmérséklet ingadozhat. A legjobb hely az alsó polc, de fontos az is, hogy a gyógyszerek ne érjenek a hátuljához, mert könnyen odafagyhatnak.

Alapvető szabály, hogy hőségben semmilyen gyógyszert ne tegyünk napsugárzásnak kitett helyre, a hatóanyagok ugyanis hő hatására bomlásnak indulhatnak. Sokan a fürdőszobában tartják a gyógyszereket, azonban ez a lakás legpárásabb helyisége, amely sok készítményre káros hatással lehet.

Bár utazáskor jó ötletnek tűnhet az összes gyógyszert a hűtőtáskába tenni, fontos, hogy csak azokat tegyük bele, amelyeket valóban hűvös helyen kell tárolni. Előtte tegyük műanyag dobozba.

Érdemes figyelni, hogy vannak készítmények, például oldatok, szirupok, cseppek, amelyeket felbontás előtt szobahőmérsékleten kell tárolni, de felbontás után hűtőbe kell tenni. A lejárt gyógyszereket pedig a patikában kijelölt dobozba kell tenni.

Elolvasom a cikket