Németország megkezdte a felkészülést Trump visszatérésére

A német külügyminisztérium (MFA) munkatársai informális csoportot hoztak létre, hogy felkészüljenek arra a forgatókönyvre, ha Donald Trump volt elnök visszatérne a Fehér Házba. Erről a Financial Times (FT) számolt be.

Megjegyzik, hogy Trump hatalomra kerülését az Egyesült Államokban sokáig „valószínűtlennek” tartották, de az utóbbi időben ez a kilátás egyre valószínűbbnek kezdett tűnni. A korábbi amerikai vezető visszatérése a Fehér Házba aggodalmat kelt Berlinben, mivel „kiszámíthatatlan következményekkel járhat Németországra és a világban elfoglalt helyére nézve” – hangsúlyozza a lap.
A szorongást fokozta, hogy Trump James David Vance-t jelölte elnökjelölt-jelöltnek. Az amerikai alelnökjelölt „rendkívül szkeptikus a globalizációval, a NATO-val és Ukrajna támogatásával kapcsolatban”.

„Ugyanolyan megvetéssel viseltetik Németország és az EU iránt, mint Trump. De még nála is izolacionistább. Abban is radikálisabb, mint Trump, hogy fel akar függeszteni minden további amerikai katonai támogatást Ukrajnának” – mondta Nils Schmid Bundestag-képviselő, a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) frakciójának külügyi szóvivője.

Korábban a The Telegraph című brit lap azt írta, hogy Trump döntése, hogy J. D. Vance ohiói szenátort választotta alelnöknek, ébresztőnek kell lennie Európa számára. Megfogalmazták, hogy ennek komoly következményei lesznek az ukrajnai konfliktusra.

Elolvasom a cikket