Rengeteg gyermek esik áldozatul Ciszjordániában

MH/ MTI
2024. július 22. hétfő. 21:23

A szervezet szerint ez 250 százalékos emelkedést jelent az előző kilenc hónapos periódus adataihoz képest, amikor 41 palesztin gyerek vesztette életét.

Az elmúlt kilenc hónap alatt két izraeli gyermek is meghalt a konfliktushoz köthető erőszak miatt – tették hozzá.

Az UNICEF közlése szerint az említett időszakban a halálos áldozatok mellett 440 palesztin fiatalt sebesítettek meg éles lövedékkel.

„A Ciszjordániában élő gyermekek – beleértve Kelet-Jeruzsálemet is – évek óta borzalmas erőszaknak vannak kitéve. A helyzet most lényegesen romlott, és mindez egybeesik a gázai konfliktus elmérgesedésével” – mondta Catherine Russell, az UNICEF főigazgatója.

Elmondása szerint gyakran érkeznek hozzájuk bejelentések arról, hogy palesztin gyerekeket az iskolából hazafele menet őrizetbe vesznek, vagy sétálás közben rájuk lőnek. „Az erőszaknak azonnal véget kell vetni” – hangsúlyozta Russel.

Az ENSZ értékelése szerint a Hamász tavaly október 7-én elkövetett dél-izraeli terrortámadása óta a ciszjordániai helyzet is drámai módon megromlott. Az egészségügyi hatóságok szerint a háború kiújulása óta Ciszjordániában több mint 550 palesztin vesztette életét izraeli katonai műveletekben, összetűzések során vagy saját támadásuk következtében. Ebben az időszakban megnőtt az izraeli telepesek palesztinok elleni erőszakos cselekményeinek száma is.

Elolvasom a cikket