Súlyos fertőzést okozhat a az otthoni fürdőzés

SM
2024. július 22. hétfő. 10:37
Frissítve: 2024. július 22. 10:39

Vannak azonban olyan láthatatlan veszélyforrások, amik ellen nem ilyen egyszerű a védekezés: a nem megfelelően karban tartott vizekben olyan baktériumok és kémiai anyagok lehetnek, amik komoly egészségügyi problémákat okozhatnak. Farkas Bencét, a SYNLAB környezetanalitikai üzletágvezetőjét arról kérdeztük, hogy honnan tudhatjuk, hogy fürdőzésre alkalmas egy strand vize, és mire figyeljünk, ha el akarjuk kerülni a fertőzéseket.

A látogatók egészségének megőrzése érdekében elengedhetetlen a vizek minőségének folyamatos ellenőrzése. A SYNLAB számos balatoni és velencei-tavi strand, illetve Magyarország több nagy fürdőkomplexumának vízminőség vizsgálatáért felel, mindemellett laboratóriumi kirendeltségeik országos szinten jelen vannak.

A méréseik során mikrobiológiai és kémiai paraméterek ellenőrzésére kerül sor, melyek információt adnak a fürdővíz állapotával, szennyezettségével kapcsolatban.

A strandok, fürdők esetében a vizsgálatok elvégzéséről az üzemeltetők gondoskodnak, viszont a saját, otthoni medencék esetében sem szabad elfeledkezni a víz minőségének ellenőrzéséről, ugyanis a nem megfelelő vízkezelés bőr- és szemirritációt okozhat és egészségügyi kockázatot jelenthetnek a vízben lévő mikroorganizmusok is.

Egyes baktériumok, például a Pseudomonas aeruginosa jelenléte egészséges szervezetre jellemzően nem jelent veszélyt, de legyengült immunállapotban súlyos fertőzést okozhat. A pálcika alakú baktérium sebeket, szőrtüsző- és bőrfertőzéseket, a külső és belső fül enyhe, esetekben igen súlyos fertőzését okozhatja.

„Nem megfelelő értékek esetén beavatkozás szükséges az üzemeltető részéről. Fertőtlenítéssel, a vízkezelőszer adagolásának megváltoztatásával, a medence leeresztésével és tápvízzel való vízpótlással helyreállíthatók az értékek. Ezt követően ismételt vizsgálat szükséges annak érdekében, hogy meggyőződjünk róla, a víz paraméterei megfelelnek az előírásnak” – tette hozzá Farkas Bence.

A magán medencék még nagyobb veszélyt rejthetnek

Egyszerűen és gyorsan ellenőrizhető, hogy biztonságos-e a víz

Otthoni medencék esetében gyors és egyszerű a vizsgálat folyamata. Ahogy légkondicionálók esetében már bevett szokás, hogy évente tisztíttatjuk, úgy fontos, hogy ez a tudatosság megjelenjen a magán medencék esetében is. A mintavétel egyszerű és gyors, az eredményt pedig rövid időn belül elektronikusan kézhez kapjuk.

„Saját fenntartású, magáncélra használt medencék esetében elég, ha a levett vízmintát eljuttatjuk a területileg illetékes laboratóriumi képviseletünkre. A vizsgálatokat követően elektronikusan küldjük meg a vizsgálati jegyzőkönyvet, mely tartalmazza a fürdővízre vonatkozó jogszabályi határértékeket is, megkönnyítve ezzel ügyfeleink számára az eredmények értelmezését” – hangsúlyozta Farkas Bence.

Elolvasom a cikket