Szolgálnak és házastársként egymást is védik

Az első perctől megbíztak egymásban, nehéz helyzetekben is megtalálták a megoldást. A békéscsabai Für Fanni és Gyurkó Attila járőrként ismerték meg egymást, a kölcsönös bizalom és tisztelet alakult náluk szerelemmé. Ahogy évekkel ezelőtt a rendőrségre, illetve mindennap az újabb kihívásokra, úgy májusban egymásnak is igent mondtak.

„A közrenden összetartó csapatba kerültünk – emlékeztek vissza a kezdetekre. – A váltásunk egymást segítő rendőrökből álló közösség volt. Időt szántunk arra, hogy megismerjük és segítsük egymást. Aki az utcán szolgál, annak fontos, hogy ismerje a területét, az embereket, tudja, hogy milyen esetekben kit kell először keresni, kérdezni. Mindketten nagyon élveztük ezeket az éveket, a nehéz helyzetek még inkább összekovácsoltak minket.”

Amikor az élményeikről kérdeztük őket, csak egymásra néztek, és látták a másik szemén, hogy ugyanarra gondolnak. Az erőszakos, garázda, támadóan fellépő emberekkel szembeni intézkedésekre. Amikor más megoldás nem volt, földre kellett vinni a másokat háborgató, megfélemlítő, hangoskodó rendzavarókat.

„Attila nagyon határozott, soha nem féltem mellette. Tudtam, hogy együtt megoldjuk, mindig bíztam benne – jelenti ki határozottan az ifjú feleség. – Mikor például egy lépcsőházba hívtak bennünket azért, mert egy nem beszámítható ember verte az ajtókat, ordítozott a lakókkal, jól jött a férjem erőteljes, tekintélyt parancsoló fellépése. De ő ugyanígy tudta, hogy én is odateszem magam, részt veszek az intézkedésben. A feszült helyzetekben az én higgadtságom is segített nyugvópontra juttatni a történteket. Mindig sikerült olyan megoldást találnunk, hogy ne történjen baj, mi is biztonságban legyünk és azok is, akik elszenvedői voltak az ilyen eseteknek.”

A hadnagy édesapja rendőr volt, így a pályaválasztásában volt némi családi indíttatás, de saját elmondása szerint semmiképpen nem szeretett volna ebből előnyt kovácsolni. Arra törekszik, hogy saját érdemei alapján léphessen előre, igyekszik szorgalmasan dolgozni, tanulni. A Nemzeti Közszolgálati Egyetemen 2023-ban végzett közrendvédelem szakon, most vizsgálótiszt a Békéscsabai Rendőrkapitányságon. Párja ugyancsak az elhivatottságának, precizitásának köszönhetően 2022 júniusától szintén a békéscsabai kapitányságon a szabálysértési előkészítő alosztályt erősíti referensként.

„Szeretünk itt szolgálni, nekem a szívem egyik csücske a közrenden maradt – mondta Gyurkó Attila. – Örömmel segítettem ott az utánam érkező őrmester kollégákat, szívesen adtam át a tapasztalataimat, támogattam a fiatalabb munkatársak intézkedéseit. Vizsgálótisztként azt mondom, hogy az utca volt a legjobb gyakorlat ehhez a munkához is, amit most végzek. Tehát a most pályakezdő kollégák, akik karriert szeretnének építeni, ne tekintsék elvesztegetett időnek a járőrködéssel töltött éveket. Ellenkezőleg! Ez egy jó befektetés a szakmai pályafutásuk későbbi állomásaiba, hiszen az utcán megtanulnak mindenféle emberrel kapcsolatot teremteni, kommunikálni. Kitapasztalják, hogy milyen helyzetekben és embereknél hogyan lehet elérni azt, hogy együttműködjenek.”

Mindketten azt mondják: ahogyan járőrtársként, úgy házastársként is bíznak egymásban, és hisznek abban, hogy a közös életükben mindent meg fognak tudni oldani. Szeretik, tisztelik és nagyra becsülik egymást, a családalapítás mellett pedig egymás szakmai előmenetelét is készek segíteni.

Elolvasom a cikket