A kontinensbajnok argentinok vagy spanyolok duplázhatnak az olimpián

Két nappal a franciaországi nyári játékok hivatalos megnyitóünnepsége előtt elkezdődik a labdarúgó torna, amelyet hét városban rendeznek, a női döntő augusztus 9-én, a férfi finálé 10-én lesz a párizsi Parc des Princes stadionban.

A szabályok szerint a férfiaknál a felső korhatára 23 év, legfeljebb három idősebb játékos szerepelhet a válogatottakban, míg a nőknél nincs korhatár. A korábbi tornákon olyan világklasszisok szerepeltek, mint az argentin Lionel Messi, a brazil Ronaldinho, Dani Alves. A BBC összeállításából kiderül, hogy az idén is több sikeres játékos erősíti a csapatokat.

A Copa America megnyerése után Argentína csapata az olimpián is győzni szeretne, ebben segítheti a három túlkoros játékosa, Nicolas Otamendi, Geronimo Rulli és a Manchester City támadója, Julian Alvarez. Az utóbbi 24 éves játékos az előző szezonban 36 meccsen 11 gólt szerzett klubcsapatában, és sorozatban negyedik Premier League-címet ünnepelhette.

Esélyesként indul a hazai pályán játszó francia válogatott is, amelynek 33 éves csapatkapitánya, Alexandre Lacazette elmondta: „Mindannyian nagyon motiváltak vagyunk, célunk, hogy éremért játszhassunk a torna végén. Ebben sokat segíthetnek szurkolóink.”

A Lyon támadója 2017 óta nem szerepelt a válogatottban, de az előző szezonban 35 meccsen 22 gólt szerzett a francia bajnokságban, ami azt mutatja, hogy továbbra is jó formában van. A Sevillában játszó Loic Bade a másik túlkoros szereplő, valamint a Crystal Palace támadója, Jean-Philippe Mateta, aki az egyetlen Premier League-játékos a francia csapatban. Kylian Mbappe is szeretett volna játszani az olimpián, de új klubja, a Reál Madrid nem engedte el.

Az Európa-bajnokság megnyerése után a spanyol együttes az olimpián is aranyérmet szeretne nyerni. Az Eb-győztes csapatból ketten, Alex Baena és Fermin Lopez olimpia kerettag. A 21 éves Lopez ugyan csak egyszer kapott játéklehetőséget a kontinensbajnokságon, de az elmúlt szezonban a Barcelonában 11 gólt szerzett. Lopez és Baena történelmet írhatnak azzal, hogy az első futballisták , akik ugyanazon a nyáron nyerték meg az Eb-t és az olimpiai aranyat is.

Guinea válogatottját a Liverpool korábbi középpályása, a 29 éves Naby Keita erősíti, aki reméli, hogy sérülése után gólokkal segíti csapata továbbjutását az A csoportból.

A férfi olimpiai torna csoportjai:

A csoport: Franciaország, USA, Guinea, Új-Zéland

B csoport: Argentína, Marokkó, Irak, Ukrajna

C csoport: Üzbegisztán, Spanyolország, Egyiptom, Dominikai Köztársaság

D csoport: Japán, Paraguay, Mali, Izrael

Mind a négy csoportból az első két helyezett jut a negyeddöntőbe.

Elolvasom a cikket