A tökéletes állagú lekvár titka

MH
2024. július 23. kedd. 4:33

A lekvárfőzés nem kevés időt és energiát igényel, a gyümölcs betakarításától a főzésen át a kész lekvár dunsztolásáig. Ezért aztán joggal várjuk el magunktól, hogy a végeredmény arányos legyen a befejktetett munkával. Szerencsére igazán nagy hibákat nem tudunk elkövetni, leggyakrabban talán a lekvár állaga nem az igazi. Eláruljuk, hogy min múlik a tökéletes állag, és hogy mire figyeljen, hogy se híg, se túl kemény ne legyen a házi lekvárja.

Az első lépések

Igazán finom lekvárt hibátlan és tiszta gyümölcsből készíthetünk. Az is fontos, hogy a befőttesüvegeket is alaposan elmossuk, így elkerülhető, hogy szennyeződés miatt idő előtt megromoljon a lekvár.

Tökéletes állagú lekvár

A gyümölcs mellett a cukor és a pektin a lekvár fő összetevői. Ám utóbbit a friss gyümölcs is tartalmazza valamilyen mennyiségben. A tökéletes állagú lekvár titka pedig annak az ismerete, hogy az adott gyümölcsnek pontosan milyen magas a pektintartalma.

A pektinben gazdag gyümölcsökhöz értelemszerűen kevesebb hozzáadott zselésítőanyagra van szükség, míg az alacsonyabb pektintartalmúakhoz többet is hozzáadhatunk. Ha nem sikerül eltalálni a megfelelő arányokat, könnyen túl híg vagy túl kemény lehet a lekvár.

A gyümölcsök pektintartalma:

  • A citrom és a narancs és általában a citrusok, valamint az alma és a körte magas pektintartalmúak. Ezért ezekhez kevesebb hozzáadott sűrítőanyagra van szükség.
  • A bogyós gyümölcsök, például az eper, a málna és az áfonya, illetve a sárgabarack kevesebb pektint tartalmaznak, ezekhez több zselésítőanyagra van szükség.
  • A trópusi gyümölcsök, mint az ananász és a maracuja szinte egyáltalán nem tartalmaznak pektint, ezért ezeket érdemes magas pektintartalmú gyümölccsel kombinálni, ha lekvárfőzésre vállalkozunk.

Ha zselésítőanyag nélkül szeretnénk alacsony pektintartalmú gyümölcsből lekvárt készíteni, akkor a gyümölcsöt ajánlott citromlével összekeverni, mert a citrusfélékből származó, természetes pektin reakcióba lép a gyümölcsben lévő cukorral.

Azt is érdemes szem előtt tartani, hogy a kevésbé érett gyümölcsökben több a pektin.

Elolvasom a cikket