Amerikai tudósok megállapították, hogy a vaj növeli a rossz koleszterinszintet a vérben, amely különböző betegségeket idéz elő. Azt tanácsolták, hogy térjünk át a növényi olajokra. Lidia Ionova táplálkozási szakértő elmondta, hogy a vaj valóban káros-e, és okozhat-e egészségügyi problémákat – írta a Vm.ru.
A szakértő megjegyezte, hogy nem egy adott termékről van szó, hanem a vaj összetételéről. Ez a termék ugyanis telített zsírokat tartalmaz. A növényi olajok (napraforgó-, olíva-, dióolajok) szerkezete pedig más: telített zsírok helyett többszörösen telítetlen omega–3 és omega–6 zsírsavak vannak.
– Annak ellenére, hogy ezek mind zsírok, teljesen különbözőek, és másképp működnek a szervezetünkben – magyarázta a szakértő a Rádió 1-nek adott interjújában.
Ha valaki összességében nagy mennyiségű telített zsírokat fogyaszt, az egészségügyi problémákhoz vezethet, beleértve akár a rákot is.