Az európai történelem hajnalán

Eib Zoltán
2024. július 24. szerda. 5:31

A Cucuteni-Trypillia kultúra társadalmi és gazdasági szervezete rendkívül fejlett volt. A gazdaság alapját a mezőgazdaság képezte, különösen a gabonafélék termesztése és az állattenyésztés. Emellett fejlett kerámiaművészetük is kiemelkedő volt, amely a mindennapi élet és a rituálék fontos része volt. A településeik közül jónéhány rendkívül nagy volt, voltak olyanok, amelyek területe elérte akár a 450 hektárt is. Ezek a települések a legnagyobbak közé tartoztak a korabeli világban, és esetenként több ezer lakossal rendelkeztek. A Talyanki nevű település például mintegy 450 hektáron terült el, és régészek becslései szerint akár 15 000 lakosa is lehetett. Másik jelentős település a Dobrovody, amely szintén több száz hektáron terült el, és szorosan kapcsolódott a környező kisebb falvakhoz. A települések szerkezete szintén lenyűgöző volt. A házak gyakran kör alakban helyezkedtek el, belső udvarral, amely központi közösségi teret biztosított. Ez az elrendezés a közösségi élet fontosságára utal, valamint lehetővé tette a hatékony védekezést a potenciális támadások ellen. A települések mérete és elrendezése meglepte a régészeket, mivel ezek a felfedezések jelentősen eltértek a korábbi európai őskori települések általános képétől. Az ilyen nagyméretű települések létezése azt sugallja, hogy ez a kultúra fejlett társadalmi szervezettel és gazdasági rendszerrel rendelkezett, amely lehetővé tette a nagy lakosság ellátását és irányítását. A nagy települések létrehozása és fenntartása komoly technológiai és szervezési ismereteket igényelt. A régészek számos nyomot találtak az építési technikákról, beleértve a vályogtéglák használatát és a szövetszerkezetek alkalmazását, amelyek lehetővé tették a nagyobb és tartósabb építmények felépítését.

A települések házai fából és agyagból épültek, gyakran két emelet magasak voltak, és többszobás elrendezéssel rendelkeztek. A házak tetejét szalma vagy nád borította, amely megfelelő szigetelést biztosított. Ezek a struktúrák nemcsak lakóhelyként szolgáltak, hanem társadalmi és rituális központokként is funkcionáltak. A nagy települések jelenléte azt is jelzi, hogy komplex társadalmi struktúrával rendelkeztek, amely magában foglalta a különböző szakmák és osztályok együttműködését. A házak elrendezése és az archeológiai leletek sokfélesége arra utal, hogy a közösségek jól szervezettek voltak, és a társadalmi egyenlőtlenségek is jelen lehettek.

A Cucuteni-Trypillia kultúra másik, és egyben legismertebb aspektusa a lenyűgöző kerámiaművészet. A fazekasság magas szintű technikai tudást és művészi érzéket tükrözött. A tárgyakat gyakran gazdagon díszítették geometrikus mintákkal, spirálokkal és stilizált emberi vagy állati alakokkal. A kerámiák mellett a kultúra híres volt agyagszobrocskáiról, amelyek női alakokat és állatokat ábrázoltak, és feltehetően vallási vagy rituális szerepet töltöttek be. A vallásuk erőteljesen kötődött a természet erőihez és a termékenység körüli rítusokhoz. Az istenek és istennők tisztelete különböző természeti jelenségeken alapult, mint például a nap, hold, eső és föld.

Az áldozati szertartások középpontjában gyakran állatok feláldozása állt. Az állatokat, mint például szarvasmarhákat és kecskéket, a föld termékenységének növelése érdekében áldozták fel. Az áldozati állatok csontjait és maradványait szertartásos módon eltemették, ezzel biztosítva a föld termékenységét a következő termények számára.

A temetkezési szokások a vallási hiedelmek központi részét képezték. A halottakat gyakran égetéssel temették el, és a hamvaikat urnákba helyezték. Az urnákat szertartásos helyekre temették, ahol gyakran találtak különböző tárgyakat, mint például ékszereket, kerámiákat és élelmiszert. Ezek a tárgyak a halottak túlvilági életének biztosítására szolgáltak. A kerámiák híresek voltak bonyolult spirál és geometrikus mintázataikról. Ezek a minták nem csupán díszítésként szolgáltak, hanem vallásos szimbólumokként is értelmezhetők. A spirálok és körök a végtelenséget és a ciklikusságát jelképezték, amely a természet és az élet örök körforgására utalt.

Kiterjedt kereskedelmi kapcsolatokkal rendelkeztek. Az archeológiai leletek között találtak olyan tárgyakat, amelyek távoli területekről származtak, így feltételezhető, hogy élénk kereskedelmi tevékenységet folytattak. A különböző anyagok és tárgyak cseréje hozzájárult a kultúra gazdasági fejlődéséhez és kulturális gazdagodásához.

Ez az ősi kultúra körülbelül i.e. 2750 körül kezdett hanyatlani, majd fokozatosan eltűnt. Ezt az időszakot a régészek a késő neolitikum és a korai bronzkor közötti átmenetként azonosítják, amikor a térségben jelentős kulturális és társadalmi változások mentek végbe. A kultúra eltűnésének okai összetettek és több tényező együttes hatására vezethetők vissza. Az egyik legfontosabb tényező a klímaváltozás volt. A régészeti és paleoklimatológiai kutatások azt mutatják, hogy a Cucuteni-Trypillia kultúra virágzása idején a térség viszonylag meleg és nedves klímával rendelkezett, amely kedvező feltételeket biztosított a mezőgazdaságnak és a nagy népesség eltartásának. Az i.e. 3. évezred közepétől azonban a klíma szárazabbá és hidegebbé vált, ami jelentős hatással volt a mezőgazdasági termelésre és a közösségek élelmiszerellátására. A klímaváltozással párhuzamosan gazdasági és társadalmi változások is hozzájárultak a kultúra hanyatlásához. A mezőgazdasági termelés csökkenése éhínséget és társadalmi feszültségeket okozott. A régészeti leletek alapján feltételezhető, hogy a közösségek közötti konfliktusok és háborúk is gyakoribbá váltak ebben az időszakban. Az eltűnés másik fontos tényezője a népvándorlás volt. A keleti és déli irányból érkező indoeurópai népcsoportok nyomására a Cucuteni-Trypillia közösségek egy része elvándorolt, míg mások beolvadtak az újonnan érkező kultúrákba. Ez a folyamat fokozatosan felőrölte a kultúrájuknak sajátos jegyeit és identitását. Az archeológiai leletek tanúsága szerint a megjelenő új behatások, mint például a fémmegmunkálás és a lovas nomadizmus, fokozatosan felváltották a korábbi neolitikus életmódot.

Ennek a fantasztikus civilizációnak az öröksége ma is lenyűgözi a történészeket és archeológusokat. Ez a kultúra nemcsak technikai és művészeti szempontból volt kiemelkedő, hanem társadalmi szervezettsége és gazdasági rendszere is figyelemre méltó. Az itt élő emberek kreativitása és innovációja hozzájárult Európa őskori fejlődéséhez, és örökségük ma is tanulságos a modern világ számára.

Elolvasom a cikket