Békegalamb

Tusványoson folytatja misszióját az Orbán nevű békegalamb – írja címében a Hírklikk nevű – Arany János szavaival – Vörös Rébék, aki nekiáll gúnyolódni azon, hogy Orbán Viktor békemissziót visz, ezért a szemében békegalamb.

Az egykori humorista már a pártállamban is viccelődött, amikor a spontán humornak mákszemnyi szerepe sem volt a napi életben. Még Hofi Géza szövegeit is Komlós János írta, aki a rettegett ÁVH kihallgatótisztje volt. Ezért merészkedett odáig, hogy már a sakkozó Kádárt is kifigurázta. Még feliratozva Berlinben is bemutatták a műsort. Mit ad isten, éppen akkor, amikor Kádár odalátogatott, és nagyokat nevetett rajta. Persze Kádár is tudta, hogy a szöveget az ÁVH-s Komlós írta, baj tehát nem lehetett belőle.

Így humorizált abban az időben Föld. S. Péter is, hogy megnevettesse a magyarokat, akik természetesen még a humorban is át lettek verve. Ez az átverés máig megmaradt Föld S. lelkében, mert – amint látjuk – olyan témával viccelődik, ami egyébként halálosan komoly.

A béke ugyanis nem játék. Aki Orbánt békegalambként írja le, az a békét veszi félvállról s a háború mellett vicceskedik. A halál érdekében tréfálkozik, mintha a hősi halottak, a jobblétre szenderültek értenék a tréfát, és a másvilágon Föld S. humorán nevetgélnének.

Németh Zsoltot idézve, szintén gúnyolódva. Így: „Egyedülálló az a visszhang, amit a békemisszió kiváltott, és érzékelhető a trendfordulat a békenarratívákban. Egyre erőteljesebb visszhangot kap, hogy nem lehet katonai megoldásban gondolkodni, hanem diplomáciai megoldásra van szükség.” Szerinte ennek a „békemissziónak” fontos állomása lesz Tusványos, és azt a reményét is kifejezte, hogy „tudnak Magyarország arculatán javítani, szembeszállni a Magyarországot sújtó előítéletekkel, amelyek a magyar politikát érintik”.

Föld S. nem örül annak, ha javul Magyarország arculata, s Tusványosról eleve úgy beszél, mint ami sehova sem vezető, Magyarország érdekeivel ellentétes vakvágány.

Nem tudom, mit érzett Föld S. amikor leírta ezeket a sorokat. Viccesnek gondolta, ezért aztán semmiféle komolyabb jelentőséget nem tulajdonított neki, vagy komolyan gondolta, hogy a magyar érdekekkel szembemegy, ha a magyar miniszterelnök a béke pártján áll. Ezért kereste fel Zelenszkijt, Putyint, Hszi Csin-pinget, Bident, Trumpot, minden fontos személyiséget, aki a legtöbbet tud tenni a béke megvalósulása érdekében.

Miért kell ezt az emberfeletti munkát lebékegalambozni. Miért kell neki felülni Brüsszel vonatára? Az EU Bizottsága például ugyanis arra szólította fel a biztosokat, hogy a miniszterek ne vegyenek részt a magyar soros elnökség idején Budapesten tartandó informális tanácsüléseken, míg az Európai Parlament 63 képviselője az EU vezető intézményeihez intézett levélben azt követeli, hogy vonják meg Magyarországtól a szavazati jogot. A 63-ak levélben keresték meg Ursula von der Leyent, a bizottság elnökét, Charles Michelt, az Európai Tanács elnökét, valamint Roberta Metsolát, az Európai Parlament elnökét, és élesen bírálták Orbánt a békemissziója miatt, amellyel „szándékosan hamisan állította be a felhatalmazásait, és tudatosan azt a benyomást keltette, hogy az EU nevében lép fel”. Amiből természetesen egy szó sem igaz.

Orbán Viktor magyar miniszterelnökként kétoldalú tárgyalásokat folytatott a fenti államfőkkel, az unió elnöki minőségében meg sem nyikkant.

Olyan ez, mintha a bizottság vagy az Európai Parlament Orbánt gyalázó szövegeit is Komlós János mai utódja írta volna. Azzal a nagy különbséggel, hogy a szerzők nem nevettetni akarják a publikumot, hanem Orbánt gyalázni a választók előtt. Ők erről azt gondolják, hogy a választók ezt meg is eszik. „Egy lószart, mama!” – mondaná erre az őszödi klasszikus.

A magyarok anélkül is nagyokat nevetnek Brüsszel ezen torz interpretációján, hogy ezt ők viccnek szánták volna. Odáig jutottunk, hogy ma már Magyarországon az EU-nak nem hisz az emberek java, mert tudják, hogy rosszat akarnak a magyaroknak. Méghozzá nagyon rosszat.

Föld S. már előre reszket attól, hogy Tusványoson Orbán szombati beszédében megint olyat mond, amitől az egész liberális elitnek égnek áll a haja. Most szólok, lehet, hogy ez így lesz, de hogy Európa népei örvendezni fognak tőle az egész biztos. Négyszázmillió ember azért mégiscsak több, mint a Soros tenyeréből csemegéző, Alex Soros által irányított amerikai demokraták és uniós csatlósaik néhány száz fős kommandója.

És természetesen Föld S. is hozzájuk tartozik, mint aki ugyanúgy a háborúért dolgozik, mint ők.

Ehhez képest békegalambnak igenis lenni megtiszteltetés.

A szerző újságíró

Elolvasom a cikket