Egészséges vagy nem egészséges?

Tegyünk egy kanál kátrányt ebbe a növényi mézes hordóba: ha visszaélünk valami nagyon egészséges dologgal, az nagy károkat okozhat. Ha valamilyen egészségügyi problémával küzdünk, már egy kis adag is elég ahhoz, hogy rosszabbul érezzük magunkat – tájékoztat a Sports.kz.

Zöldborsó

Friss formában ritkán árulják, így elsősorban konzervről beszélünk. A norma még egy egészséges ember számára is – maximum 3-4 evőkanál naponta. A nagy mennyiségű purin miatt a borsó fokozza a gázképződést, csökkenti az enzimek termelését és zsíros májdegenerációt idéz elő. Idős embereknél a borsó miatt az izmok fájdalmasak lehetnek a bennük visszatartott purinsav miatt.

Ezenkívül a konzerv zöldborsó bűnösen felesleges cukrot és sót tartalmaz, valamint magas savtartalommal rendelkezik, ezért hasnyálmirigy-betegségben, emésztőrendszeri problémákban, köszvényben szenvedők nem fogyaszthatják.

Paradicsom

A paradicsom C- és B-vitaminforrás, a likopin pedig a legfőbb értékét képviseli. A likopin erős antioxidáns, csökkenti a rák, a szívbetegségek és a „rossz” koleszterin kockázatát. Minél világosabb a héj színe, annál több likopint tartalmaz.

Ugyanabból a likopinból a szervezet naponta legfeljebb 22 mg-ot érzékel (ez csak 3 kis paradicsom). Ez az első. Másodszor, jobb, ha előnyben részesítjük az üvegházi paradicsomot: a földi paradicsom nitrátokat és más káros anyagokat szívhat fel.

Óvatosan fogyasszák a paradicsomot a köszvényes emberek, mivel rohamokat alakíthat ki. Gyakran tilos az urolithiasisban szenvedő betegek számára az epehajtó hatás miatt. A durva rostok irritálhatják a gyomor és a bél nyálkahártyáját, és maga a paradicsom – magas savasságot idézhet elő. A só viszont felkelti az étvágyat.

Burgonya

A burgonya egyrészt káliumforrás. Egy nap főtt burgonyán – és nincs felesleges folyadék a szervezetben. Másrészt viszont – mivel növeli a vércukorszintet, és a súlyt is, ha egy hétig burgonyán élünk, már egy kilóval is nehezebbek lehetünk. És ez nem az egyetlen panasza a táplálkozási szakembereknek.

Az első számú gonosz – a keményítő, amely a gumó összes szárazanyagának 80% -át teszi ki. Ha a burgonya állott, a keményítő gyakran glükózzá, fruktózzá és más egyszerű szénhidrátokká bomlik le. Második számú gonosz – a héjában található szolanin – negatívan hat az idegrendszerre. Az ilyen zöldség megkülönböztető jele a zöldes szín. Az ilyen burgonya miatt természetesen nem fogsz meghalni, de könnyen kaphatsz enyhe mérgezést.

Cékla

Ez a gyökérzöldség sok cukrot tartalmaz, ezért cukorbetegeknek nem ajánlott. Megzavarja a kalcium felszívódását, és ez kockázatot jelent a csontritkulásra hajlamos emberek számára. Nyersen és főzve is növeli a gyomorsavasságot, vagyis magas savasságú gyomorhurut esetén a céklát szintén nem érdemes fogyasztani.

Káposzta

Szinte mindenki szeret ropogtatni, mint a nyúl, de a káposztával óvatosan kell bánni: puffadást, kellemetlen érzést és fájdalmat is okoz a belekben. Elsősorban a károsodott hasnyálmirigy-működésű és enzimhiányos emberek számára veszélyes, de egy egészséges ember számára sem javasolt túlzásba vinni a fogyasztását. Az ajánlott adag egy egészséges felnőtt számára nem több, mint 150 g naponta.

Padlizsán

A burgonyához hasonlóan a padlizsán is hajlamos a növekedés során szolanin felhalmozódására: minél idősebb, annál több méreg van a héjában. Ezért a padlizsánt legjobb meghámozni, elkerülve az esetleges mérgezést. A padlizsánhús is tartalmaz káros anyagokat, amelyek a szervezetben az oxálsav növekedését serkentik, ami vesekövet okozhat.

Elolvasom a cikket